Dostupni linkovi

Napad na kritičara Srpske pravoslavne crkve


Inače, ovo je drugi incident kom je izložena porodica Đorđević. Nedavno ista kuća je i opljačkana, a policija do danas nije pronašla lopove. Mirko Đorđević poznat je kao oštri kritičar Srpske pravoslavne crkve, ali i jedan od najboljih poznavalaca dešavanja unutar nje. U razgovoru sa Milošem Teodorovićem poslednja dešavanja on ovako opisuje:

ĐORĐEVIĆ: Noćas u 23:50, pred ponoć, nakon jenog slabijeg udara, usledio je jači udar i razbili su duplo staklo prozora i kraj postelje na kojoj sam spavao su se sručile i kamenice i delovi stakla. Policija je jutros izvršila uviđaj, oni su to stručno uradili kako rade. Šta će biti, to je njihova stvar, ne moja.

RSE: Ovo nije prvi incident.

ĐORĐEVIĆ: Nije prvi. Pre dva meseca su neki lopovi na tajanstven način ušli u kuću, preturili je, odneli nešto novaca, ali to je beznačajna suma koliko sam ja imao.

RSE: Šta vam policija kaže, ima li bilo kakva saznanja?

ĐORĐEVIĆ: Zanimljivo je da je sama policija izjavila: „Vi ste javna ličnost, da li ste nekog pominjali?“. Rekao sam da nisam nikog.

RSE: Da li vam je policija pružila neku zaštitu posle svega ovoga?

ĐORĐEVIĆ: Ništa. Rekli su da će videti, istražiti i javiti.

RSE: Da li vi tražite zaštitu?

ĐORĐEVIĆ: Imao bih razloga, ali lično se ne plašim.

RSE: Da li vas je možda neko zvao iz Srpske pravoslavne crkve da vam pruži podršku?

ĐORĐEVIĆ: Niko. Pa ni moj sveštenik ovde, s kojim sam ja u bliskim odnosima.

Mirko Đrđvić izneo je pretpostavku da je razlog napada njegovo nedavno gostovanje u emisiji „Ključ“ Radio Televizije Srbije, kada se govorilo o vladiki Nikolaju Velimiroviću koji je konstantna tema rasprava u srpskoj javnosti. Naime, njega je Crkva proglasila svecem, dok ga neki intelektualni krugovi optužuju i za antisemitske stavove. Mirko Đorđević:

„To je proteklo sasvim normalno. Sve dalje bi bila nagađanja, a nagađanja su meni tuđa. Emisija je protekla normalno, svi su bili vrlo ljubazni, raspravljalo se o istorijskim detaljima, ali nisam pominjao nikog lično.“

Iako se izjašnjava kao vernik, Đorđević je često kritikovan od Crkve. Više puta njegovo ime je spominjano na tribinama koje se dešavaju na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a koje organizuje časopis „Dveri“ koji izlazi uz blagoslov Sinoda Srpske pravoslavne crkve. Urednik u tom listu Vladan Glišić osudio je u izjavi za nas program napade na Đorđevića i pozvao policiju da pronađe počinioce:

„Mi smo posljednji ko bi mogao da bude snishodljiv u odnosu na gospodina Đorđevića, međutim to što mi imamo takav stav, to nikome ne dozvoljava, niti mu daje za pravo da primenjuje bilo kakvo nasilje nad gospodinom Đorđevićem. Pre svega to nije ni u duhu pravoslavlja, ni hrišćanstva, ni svetosavlja koje uvek postavlja kao osnovu svega slobodu ličnosti.“

Osim na Mašinskom fakultetu i u časopisu „Dveri“ objavljivani su tekstovi o Mirku Đorđeviću za koje je on tvrdio da su neistiniti, pri čemu se sama redakcija od toga nikada nije distancirala. Vladan Glišić:

„Mi smo imali priliku da čujemo i neke vrlo neprijatne stavove gospodina Đorđevića o nama, gde nas naziva provincijskim intelektualcima, klerofašitima i drugim vrlo ružnim imenima koja bi opet mogla da pozovu na neku drugu državnu intervenciju u odnosu na nas. Mi to tako nismo doživeli, već smo doživeli kao jednu malo grublju razmenu argumenata u jednom javnom dijalogu. Prema tome, mislim da stvarno takvih poziva koji bi govorili o nekom linču gospodina Đorđevića ni na našim tribinama, ni u našem časopisu nema, ali ima vrlo oštrih stavova po pitanju stavova koje on zastupa, ali to je deo kulture dijaloga.“

Istovremeno, nevladina organizacija Centar za razvoj civilnog društva i stranka Građanski savez Srbije uputili su pismo ministru vera Milanu Raduloviću od koga traže da odmah zatraži od ministra policije Dragana Jočića da ubrza privođenje napadača. Iz Centra za razvoj civilnog društva Vladimir Ilić:

„To je za mene pre svega pitanje nereagovanja države. Gospodin Đorđević stanuje u mestu te veličine u kojem je prosto nemoguće, bilo u samom mestu, bilo u okolini, ne pronaći počinioce zlodela ukoliko policija želi da ih pronađe. Sve je na policiji i na organima gonjenja. Sad se oni testiraju.“

Centar za razvoj civilnog društva i GSS u zajedničkom saopštenju zaključuju da država može da stane na put desnom ekstremizmu kada želi i ako to želi.
XS
SM
MD
LG