Dostupni linkovi

Pokrenuta dodatna istraga u slučaju Bitići


Dopuna istrage i saslušavanje novih svedoka u slučaju ubistva Ilija, Agrana i Mehmeda Bitićija može se očekivati uskoro, a nezvanične informacije, koje su preneli mediji, govore da su u pitanju osobe koje su bile na obuci specijalne policijske jedinice i operativno-potražne grupe čiji je komandant bio Goran Radosavljević Guri, kasnije komandant žandarmerije.

Braća Bitići, koji su bili pripadnici takozvane Atlantske brigade Oslobodilačke vojske Kosova, ubijeni su u julu 1999. godine, a njihova tela su pronađena 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu kod Kladova. Američki državljani braća Bitići bili su Albanci poreklom iz Prizrena, a 8. jula 1999. godine izvedeni su iz zatvora u Prokuplju gde su izdržali prekršajnu kaznu od 11 dana zatvora zbog nelegalnog boravka u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Podaci Tužilaštva u Beogradu govore da su posle toga odvedeni u bazu specijalnih antiterorističkih jedinica gde su nakon dva dana ubijeni mecima u potiljak i potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su bili Albanci ubijeni na Kosovu.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, organizacije koja insistira da se rasvetli ovaj slučaj, kaže da se tačno mora utvrditi odgovornost svih koji su mogli biti umešani:

„Kako je moguće da godinama nema nikakvog podatka o tome šta zapravo znaju oni koji su rukovodili formacijama koje su dovozile, odlagale, polagale i posle toga skrivale sve podatke o leševima koji su doneti na primer u Petrovo selo gde je bio štab specijalnih jedinica policije. Do dan danas uloga i odgovornost Gorana Radosavljevića Gurija se uopšte ne postavlja javno, iako je istraga u toku. Ukoliko se ta istraga odnosi i na njega, utoliko ima šanse da taj slučaj bude objašnjen. Inače, do sada se pokazivalo da postoji prava zavera ćutanja.“

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nekoliko puta je pozvala srpske vlasti da u kratkom roku privedu pravdi sve pojedince umešane u slučaj braće Bitići, bez obzira na njihov prethodni ili sadašnji položaj, ali su ranije vlasti Srbije uglavnom tvrdile da je glavni krivac za taj slučaj Vlastimir Đorđević, bivši načelnik resora Javne bezbednosti, koji je bio označen kao organizator takozvane asanacije terena, odnosno prebacivanja leševa Albanaca u grobnice u Srbiji i koji se navodno krije u Rusiji.

Republičko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 1. marta ove godine da je zatražilo sprovođenje istrage protiv dve osobe osumnjičene da su počinile taj ratni zločin, a zbog interesa istrage imena osumnjičenih nisu objavljena.

Fatos Bitići, čija su braća Ilij, Agron i Mehmed ubijeni, tvrdi da je mnogo više osoba umešano u taj zločin:

„Dvojica su u zatvoru, ali glavni se još uvek šetaju ulicama Beograda. To se treba rešiti, pošto se zna ko su ti ljudi koji su ubili moju braću. Zna se ko je ih odveo u Petrovo selo i zna se ko je pucao.“

Tokom dvogodišnje istrage Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivalo je na ovom slučaju sa FBI, Federalnim istražnim biroom Sjedinjenih Američkih Država, jer su braća Bitići bila američki državljani.
XS
SM
MD
LG