Dostupni linkovi

Prekid pregovora sa EU ide u prilog suverenistima


Komentarišući odluku Evropske komisije da odloži pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom zbog nesaradnje vlasti Beograda sa Hagom, saradnica Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat ocjenjuje taj potez očekivanim i dodaje da novonastala situacija ide u prilog crnogorskim suverenistima, jer se Srbija predstavlja kao partner koji nije u stanju da odgovori međunarodnim obavezama.

RSE: Gospođo Bat, kako komentarišete odluku Evropske komisije da odloži pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, zbog toga što vlasti u Beogradu nijesu ispunile obećanje da će uhapsiti i izručiti haškog bjegunca Ratka Mladića?

BAT: Mislim da je to odluka koju je bilo lako predvidjeti i naslutiti. Srbija je imala toliko rokova da to učini i nijednom nije uradila ništa. Na taj način Vlada Srbije je izgubila kredibilitet i nije bilo izbora nego da Evropska unija počne sa grubom igrom. Meni je žao zbog toga, ali to je realnost .

RSE: Da li mislite da bi Evropska unija i međunarodna zajednica trebali da naprave razliku između Srbije i Crne Gore kada je u pitanju saradnja sa Hagom, jer Crna Gora svoje obaveze uredno izvršava i da li je to moguće?

BAT: Mislim da je veoma nesrećna okolnost što ova odluka o odlaganju pregovora ima uticaja i na Crnu Goru. Postoji samo jedan mandat za pregovore što se tiče Srbije i Crne Gore i ne mogu se nastaviti odvojeni pregovori samo sa jednom članicom. To je zaista veliki problem za Crnu Goru, ali, eto, možda ova čitava situacija neće trajati predugo, odnosno možda će Srbija ipak izručiti Mladića narednih dana, ali, opet, možda i neće. Teško je prognozirati, ali sada tako stoje stvari.

RSE: A šta je sa raznim finansijskim donacijama koje su Srbija i Crna Gora primale u prethodnom periodu? Da li mislite da bi, na primjer, Sjedinjene Američke Države, koje su oštro osudile ponašanje vlasti u Beogradu kada je u pitanju Hag, mogle napraviti distinkciju između Srbije i Crne Gore?

BAT: Mislim da je to vrlo moguće. Sjedinjene Američke Države su i u prošlosti bile veoma fleksibilne i pokazivale naklonost prema Crnoj Gori. I u Miloševićevo vrijeme Amerika je Crnoj Gori isporučivala finansijsku pomoć koja je Srbiji bila uskraćena. Tako da je vrlo moguće da se Crna Gora neće suočiti sa finansijskim gubicima.

RSE: Šta su posljedice prekida pregovora kada je u pitanju crnogorski referendum? Da li mislite da suverenisti u Crnoj Gori, uslovno rečeno, imaju koristi od čitave situacije?

BAT: Mislim da strana koja se zalaže za nezavisnost dobija veoma jak argument, odnosno prekid pregovora ne ide nimalo u prilog strani koja se zalaže za očuvanje zajednice. Jednostavno, pokazuje se da je velika cijena ostanka u zajednici sve dok je Srbija partner koji nije u stanju da odgovori međunarodnim obavezama.

RSE: Da li vjerujete da prekid pregovora slabi srpsku poziciju i kada je riječ o predstojećim pregovorima o statusu Kosova?

BAT: To nije baš najjasnije. Problem Kosova se čitavo vrijeme vodi odvojeno od problema nesaradnje sa Haškim tribunalom. Jednostavno, saradnja sa Hagom nije formalni dio agende vezane za Kosovo, ali u svakom slučaju ova situacija komplikuje srpsku poziciju i predstavlja još jedan pritisak i korak ka izolaciji Srbije od međunarodne zajednice. Takođe simbolizuje i manjak simpatija za srpsku poziciju. To su efekti koji će se osjećati na neformalnom planu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG