Dostupni linkovi

logo-print

DARFUR


Sudanska vlada i pobunejniccke grupe u Darfuru, saglasile su se da potpissu mirovni sporazum, izjavio je americki posrednik Rober Zelik (Zoeleck). Prvobitni rok istekao je u nedelju, ali pregovori su zapali u corsokak zbog dodatnih zahteva pobunjenika.
Sukobi su izbili 2003. kada su se pobunjenici latili oruzzja, tvrdecci da sudanska muslimanska Vlada diskriminisse stanovnisstvo Darfura, koje je u ogromnoj veccini nearapskog porekla. Usledio je krvavi rat u kome je proginulo oko 200 hiljada ljudi, a 2 miliona stanovnika ove regije proterano iz svojih domova, pronassavssi utoccisste uglavnom u Ccadu. Sudanska vlada je priznala da je naoruzzavala neke od milicija ali ne i najozloglassenije Dzandzuvi, koja je optuzzena za ubijanje, silovanje i pljaccku. Primirje je ustanvoljeno 2004. godine, ali je ccesto krsseno.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG