Dostupni linkovi

Loše vrijeme uzrok pada armenijskog aviona


Armenski avion na letu od glavnog grada Erevena do ljetovališta Soči na Crnom moru srušio se šest kilometara od obale . Spasilačke ekipe su na licu mjesta i za sada su pronađena tijela 39, od poginulih 113 putnika i članova posade. Uzrok nesreće najvjerojtnije je loše vrijeme – ističu ruski istražni organi i predstavnici kompanije Armavia. Pilot se prema tim izvorima, zbog jake kiše i slabe vidljivosti, želio vratiti zračnu luku u Erevanu, ali kako se vidljivost poboljšavala pokušao je ipak sletiti na aerodrom u Sočiju odlučivši se za još jedan krug iznad područja. U tom trenutku avion je nestao s radara.

Pomoćnik direktora kompanije Amravia Andrei Agadjanov istče da se radilo o iskusnoj posadi i da je avion bio u dobrom stanju:

"Zrakoplov je imao dozvolu za letenje i na njemu je bila jedna od naših najiskusnijih letačkih posada."

Zamjenik ruskog ministra za izvanredne situacije Jevgenij Serebrenikov je kazao da su odmah poslane spasilačke ekipe sa suvremenom sono opremom. Ostaci zrakoplova se nalaze na dubini od oko 400 metara.

U zrakoplovu je bilo najmanje petoro djece. Majka jednog dječaka:

"Izgubili smo našu djecu. Ništa drugo ne znamo. Moj šestogdišnji sin je bio u avionu."

U Armeniji je proglašena dvodnevna žalost. U avionu je bilo 26 ruskih državljana, ostali putnici su bili Armenci.

Kompanija Armavia ne nalazi se među 92 aviokompanije kojima je Evropska unija u ožujku zabranila letove unutar Unije zbog sigurnosnih propusta. U 2005. u svijetu je zabilježeno sedam velikih avionskih nesreća u kojima je poginulo više od 700 ljudi.
XS
SM
MD
LG