Dostupni linkovi

BRISEL


Evropski komesar za prosirenje Oli Ren (Olli Rehn) najavio je u Briselu prekid pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju.
"Sadassnje ccinjenice su dovoljno jasne. Ne vidimo da je Ratko Mladic u Hagu i to shvatamo kao izostanak pune suradnje sa ovim sudom. To znacci da ne vidimo drugu moguccnost nego da obustavimo pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju. Ovi pregovori mogu biti nastavljeni u trenutku kada zakljuccimo da je Beograd uspostavio punu saradnju sa Tribunalom. Te razgovore mozzemo da nastavimo ccak istoga dana kada Srbija ispuni svoje obaveze. Trenutak je da se Srbija suocci sa svojom prosslossccu i nadam se da cce izabrati evropsku buduccnost umesto nacionalisticcke prosslosti. Sada je jedinstvena prilika za to", kazao je Ren.
Evropski komesar je rekao nakon sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije, Miroljubom Labusom kako ce konacnu odluku o tome doneti nakon razgovora u sredu s glavnom tuziteljicom Haskog tribunala Karlom del Ponte, Premijer Srbije, Vojislav Kostunica, liccno je obecao Renu i glavnoj tuziteljici Haskog tribunala da ce vlasti u Beogradu uhapsiti Ratka Mladica i izruciti u Hag do 30. aprila.
Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u Briselu da ce odlaganje nastavka pregovora s Evropskom unijom dovesti do "narusavanja kredibiliteta vlade i zemlje".

MILANO
Glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da bi Evropska unija trebalo da privremeno prekine pregovore sa Srbijom jer vlasti u Beogradu nisu ispunile obecanje i izrucile Ratka Mladica. Na konferenciji za novinare u Milanu, glavna je tuziteljica rekla da se nada da ce Evropska unija zauzeti cvrst stav prema Srbiji. Karla del Ponte je takodje kazala da od vlasti u Beogradu nije dobila nikakve nove informacije o postignutom napretku u hvatanju Ratka Mladica, te da ce konacnu procenu o saradnji Srbije s Tribunalom doneti sutra.
XS
SM
MD
LG