Dostupni linkovi

Vlada krije podatke o traganju za Mladićem


Deset dana pre isteka roka, koji je premijer Srbije, Vojislav Koštunica, obećao haškoj tužiteljici Carli del Ponte, niko od vladinih predstavnika ne želi da govori šta je učinjeno da se uhapsi i Hagu izruči general Ratko Mladić, optužen za ratne zločine učinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini. Saznaje se da su u akciji traganja uhapšeni penzionisani pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore, Stanko Ristić i njegov sin Predrag. Njima se na teret stavlja da su pomagali u skrivanju generala Mladića. U specijalnom Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, portparol Bruno Vekarić, nije nam potvrdio, niti demantovao ovu vest:

"Ne znam i nemam komentara. Dogovorili smo se da tu temu ne komentarišemo i da ne dajemo nikakve izjave."

U Generalštabu Vojske Srbije i Crne Gore, Radio Slobodna Evropa saznaje da je pukovnik Stanko Ristić više od godinu dana u penziji. Portparol Ministarstva odbrane, pukovnik Zoran Puhač, kaže:

"U ovom trenutku ne mogu to ni da potvrdim, niti da odbacim jer Stanko Ristić nije pripadnik Vojske i nismo nadležni da bilo šta govorimo o tome. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku jeste to da je Stanko Ristić potpukovnik u penziji koji je do 31. marta 2005 godine radio u Vojsci Srbije i Crne Gore. Služba mu je prestala na lični zahtev, pre nešto više od godinu dana. Zbog toga ne mogu ni da potvrdim, niti da isključim tu mogućnost."

Po rečima potpredsednika Koordinacionog centra za Jug Srbije, generala Ninoslava Krstića, sasvim je izvesno da pojedini delovi Vojske skrivaju najtraženijeg haškog begunca:

"Pojedini pripadnici Vojske, pojedini pripadnici određenih službi i bezbednosti, stoje iza skrivanja Ratka Mladića. Tu je sigurno da Vojska kao institucija nije glavno uporište, niti su službe u celini glavno uporište. On je u svom životu i svom radu komunicirao sa puno ljudi koji pripadaju ovoj ili onoj službi. Prema tome, ovo nije neko iznenađenje za mene."

Na pitanje - Da li se sa hapšenjima zakasnilo, general Krstić ovako odgovora:

"Mislim da je najpogodnija godina za hapšenje bila posle 5. oktobra. Mnoge su stvari propuštene da se urade u Srbiji zbog međusobnog drvenja demokratskih partija. Došli smo tu gde smo došli. Mislim da je sve ovo trebalo da se završi mnogo ranije. Godine 2005., za ulazak u Partnerstvo za mir, bilo nam je dovoljno da se izvrši penzionisanje načelnika tadašnjeg Generalštaba, Nebojše Pavkovića."
XS
SM
MD
LG