Dostupni linkovi

Kome je Labus otvorio oči?


Komenatrišući izjavu Miroljuba Labusa, portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić ocjenjuje da se radi o političkoj nekorektnosti, ali i istovremeno i izjavi koja će otvoriti oči onim građanima, kako je rekao, „Koji su za zajedničku državu, jer će uvidjeti šta o njima misli vlast u Srbiji“:

„Na žalost, gospodin Labus je otišao i pokušao sebe i svoju stranku da pozicionira na političkom tržištu Srbije pred predstojeće parlamentarne izbor i pokuša da minimizira i Crnu Goru i crnogorsku vlast i crnogorsku opoziciju što, prije svega, politički nije korektno i mislim da ovakav izlet na ovakav način i ovakvim rječnikom njemu kao potpredsjedniku Vlade Srbije nije trebao. Sa druge strane, mislim da je dobro da konačno i oni građani u Crnoj Gori koji su imali iluzije o zajedničkoj državi otvore oči i da vide šta o njima misli vlast u Srbiji. Tako da tu nema dileme da izjava sa jedne strane koliko je loša u onom nekom ljudskom smislu toliko je dobro u tom političkom smislu da građani Crne Gore shvate šta o njima misle vlasti u Srbiji“.

I predstavnici opozicije kažu da se radi o izjavi lošeg političara. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić kaže da upravo Labus nije potreban ni Srbiji, a pogotovo Crnoj Gori:

„Do političkih izjava gospodina Labusa nijesam nikad posebno držao. Vjerujem da je dobar ekonomista, a slab političar. Dokaz za to je što je pitanje da li će njegova stranka preći cenzus na sljedećim parlamentarnim izborima u Srbiji i čini mi se da Miroljub Labus ovakav političar kakav se predstavlja posljednjih godina ne treba ni Srbiji, a pogotovo Crnoj Gori. Crna Gora i Srbija će nastaviti život u zajedničkoj državi, bez obzira šta mislio Miroljub Labus“.

Za visokog funkcionera opozicione Narodne stranke Labus je saopštio dvije poruke. Po njemu, suštinska poruka Labusa je da Crna Gora ne može da odlučuje o pitanjima koja pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji, kao što je prelazak granice nakon eventualnog osamostaljenja Crne Gore. Drugom porukom, prema Šoću, Labus je pokazao koliko je slab političar:

„Tu ima i taj dio izjave u kojem Labus pokazuje koliko je slab političar, da ne kažem državnik, jer čovjek koji se bavi politikom nikada ne može ili ne bi smio da kaže da mu ne trebaju ni jedni, ni drugi. Ni meni, iskreno rečeno, Labus ne treba ništa ni u kom pogledu, ali ako su građani Srbije izabrali takvu vlast i ako je Labus reprezent takve vlasti, onda ja kao reprezent jednog dijela politike Crne Gore prihvatam da sarađujem sa njim, razumije se, poštujući kroz njega odluku građana Srbije. U tom dijelu izjave bih rekao da je Miroljub Labus skliznuo ispod nivoa političara. Ali za mene je, naglašavam, suštinski ideolog rekao jasno da je maltene gospodin Vujanović izašao iz kompetencija koje mu pripadaju kao šefu Države Crne Gore i da on nema pravo da odluči o tome kakav će režim prelaska granice biti, jer to pravo pripada Srbiji“.
XS
SM
MD
LG