Dostupni linkovi

Vodostaji rijeka gotovo najviši u istoriji


Na krajnjem istoku Hrvatske nastavlja se borba s nabujalom Dravom i Dunavom. Vrh vodenog vala stigao je u jutros do Osijeka. Kanalizacijska mreža zbog visokog vodostaja Drave uzrokuje sve više problema građanima. Vatrogasci od sinoć ispumpavaju poplavljene podrume u Gornjem i Donjem gradu, u kojima je i više od pola metra vode. Gospodarske i stambene zgrade brane i djelatnici Hrvatskih voda na najnižim točkama u gradu.

Najteže je stradalo vikend naselje na ušću Karašice u Dunav. Voda je probila zečje nasipe, a stanovnicima u opskrbi hranom pomažu policija i vojska jer se do njih može jedino čamcima i vojnim vozilima. Na Dunavu kod Vukovara, čiji je vodostaj u 11 sati iznosio plus 710 s tendencijom rasta, i dalje su na snazi izvanredne mjere odbrane od poplava, potvrdio je rukovoditelj odbrane od poplava za Vukovarsko-srijemsku županiju Zvonimir Pintarić. Tzv. vrh vodenog vala Dunavom još nije prošao pokraj Vukovara, a očekuje se da će se to dogoditi upravo danas.

Otok sportova i naselje Budžak jedini su dijelovi Vukovara ugroženi visokim vodostajom Dunava. Otok sportova je unatoč neprestanom podizanju zečjih nasipa i dalje pod vodom. Voda se probija kroz vreće i pitanje je hoće li nasip izdržati.

Prema predviđanjima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Vukovara ne bi trebao prijeći plus 720 centimetara.

* * * * *

U Srbiji su vodostaji Dunava i Save premašili očekivane nivoe, a u više mjesta, uključujući Beograd, potrebna je akcija nadležnih. Dunav je prešao granicu vanredne odbrane od poplava kod Novog Sada, Zemuna, Pančeva, Smedereva, Bačke Palanke, Bogojeva, Apatina i Bezdana. Nivo Save je viši od granice vanredne odbrane od poplava u Beogradu, a Tise u Novom Kneževcu i Titelu. To znači da je voda stigla do jednog metra ispod vrha nasipa.

Vodostaj u Bezdanu je prešao očekivani nivo poplavnog talasa i dostigao sedam metara i 34 centimetra. Najkritičnije na toku Dunava je u Beočinu, gdje je tokom noći na svaki sat voda nadolazila po 10 centimetara. Naselje 'Dunav' je iseljeno, a građani su svoje stvari prenijeli u nedovršenu sportsku halu.

Stanje je teško i u Čereviću, gdje je, zbog poplavljenog puta, obustavljen saobraćaj prema Iloku i Bačkoj Palanci, a kritično je i u Banoštoru i Suseku. Timovi su intervenisali na ojačavanju nasipa i u Apatinu kod brodogradilišta 'Napredak' jer je voda počela da curi kroz nasip. Ipak, nadležni kažu da nema mesta panici jer će svako eventualno popuštanje nasipa biti sanirano. Poslije današnjeg vrha poplavnog talasa nadležni očekuju stagnaciju na banatskim vodotokovima.

Generalni direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Branislav Radanović pozvao je u nedjelju građane da se jave kao volonteri za rad na nasipima, kako ne bi došlo do proboja nasipa koji bi izazvali katastrofalne poplave u Vojvodini:

"Sve strukture društva moraju da se angažuju, potrebno nam je što više volontera za rad na nasipima, kako ne bismo doživeli neki eksces. U slučaju proboja nasipa, prošlogodišnje poplave u Banatu bile bi kao dečija igračka u poređenju s onim što bi nastupilo."

Prema njegovim riječima, vrh vodenog talasa u Novom Sadu očekuje se u ponedjeljak uveče ili u utorak ujutro, kada će vodostaj dostići nivo od 740 centimetara, što je za 38 centimetara niže od maksimalnog ikada izmerenog vodostaja, 1965. godine, kada je Vojvodina bila pogođena velikim poplavama. Radanović je kazao da je grad Novi Sad zaštićen i dodao da prvi talas koji dolazi neće ugroziti ovaj grad. On je ponovio da je jedna od posebnih opasnosti činjenica da je prognozirano da će visoki vodostaji na Dunavu i Tisi potrajati dugo, što može da oslabi nasipe.

Prema njegovim rečima, posebno je teška situacija na Tisi, gde vodostaji izuzetno brzo rastu, pa je jutros kod Titela izmjeren vodostaj od 752 centimetra. Radanović je naveo da su prognoze da će vodostaj Tise porasti do 780, a najveći ikada zabilježeni vodostaj, 1965. godine, iznosio je 791 centimetar. Precizirao je da su na Tisi problematične dvije dionice nerekonstruisanih nasipa: desna obala Tise, od Žabaljskog mosta do Mošorinskog brega, kao i lijeva obala Tise od ušća Begeja u Tisu pa uzvodno 22 kilometra.

Dunav je kod Smedereva dostigao danas kotu od 740 centimetara, a vanredna odbrana od poplava proglašena je 8. aprila kada se nivo približavao tački od 700 centimetara. Zbog visokog vodostaja Lučka kapetanija u Smederevu zabranila je plovidbu Dunavom na svom sektoru, dok su pod vodom ribarska naselja Orešac i Metalor, kao i Stara luka u kojoj je zabranjen pretovar robe.

"Preduzete su sve mere na prvoj odbrambenoj liniji. U saradnji sa opštinskim štabom za odbranu od poplave počeće radovi na formiranju druge linije odbrane na potezu Stara luka-željeznička stanica-marina", izjavio je agenciji Beta šef Radne jedinice "Srbijavode" Slobodan Lazarević.

Očekuje se da nivo Dunava kod Smedereva do 13. aprila dostigne nivo od 740 centimetara. Štab civilne zaštite i Štab za odbranu od poplava prate kretanje vode, promenu stanja na odbrambenoj liniji i angažuju mehanizaciju i ljude za odbranu.
XS
SM
MD
LG