Dostupni linkovi

Direktor policije RS podnio ostavku


Direktor policije Republike Srpske predsjedniku Vlade ovog bh. entiteta Miloradu Dodiku i ministru unutrašnjih poslova Stanislavu Čadži je podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti direktora policije. U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a navodi se da je Andan istovremeno podnio i zahtjev za razrješenje s dužnosti člana Upravnog odbora Direkcije za porovođenje restruktuiranja policije.

Povodom ovoga ministar Čadžo nije želio davati bilo kakve izjave:

„Ja nemam komentara. Ima sve u birou - što treba da bude u birou.“

Ni u Vladi nismo mogli dobiti potvrdu da li je Anadanova ostavka prihvaćena. Prema navodima novinske agencije BETA, koja se poziva na izvore bliske vladi, Andanova ostavka je uslijedila nakon što je tokom nedavne posjete Banjoj Luci glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karla del Ponte od Dodika zatražila smjenu direktora policije zbog zastoja u saradnji s ovim sudom.

Prema ovom izvoru, isti zahtjev upućen je i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Švarcu Šilingu. U Kancelariji visokog predstavnika ovo nisu mogli potvrditi, jer, kažu, svoju korespodenciju ne mogu komentarisati.

Sumnja se da Andanova ostavka može imati veze i sa pregovorima o budućoj strukturi policijskih snaga u BiH, s obzirom da je on na sjednicama Upravnog odbora Direkcije za reformu policije insistirao na ostanku Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, bez mogućnosti da policijske snage jednog entiteta prelaze na teritoriju drugog entiteta.
XS
SM
MD
LG