Dostupni linkovi

Pritisci na Mladićevu porodicu


Darko Mladić, sin haškog begunca Ratka Mladića saopštio je kako nije privođen u Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA), ali je i dodao da je izložen pritiscima vlasti u Beogradu:

"Imao sa sastanke sa predstavnicima vlasti u Srbiji u vezi sa pregovorima o predaji moga oca, ali detalje ne bih komentarisao. Pojačavaju se insistiranja na pregovorima o predaji i sastanci su sve češći."

Darko Mladić je u pritiske ubrojao i posetu poreske policije njegovoj firmi i privođenje njegovih ujaka. Prema navodima Mladićevog sina, dvojica inspektora poreske policije pretresali su njegove poslovne prostorije:

"Nisu bili brutalni, niti su spomenuli ime mog oca, niti postavljali pitanja u vezi s njim, već samo ono što predstavlja domen njihovog posla."

Mladićev sin rekao je da su pripadnici BIA pretresli kuće i priveli njegove rođake Miroslava, Vukašina, Krsta i Branislava Jegdića. Prema rečima Vukašina Jegdića, pripadnici BIA su mu pretresli kuću i uzeli samo rokovnik sa telefonskim brojevima. Nakon toga su ga priveli na razgovor u SUP Savski venac i pitali koliko poznaje generala Mladića, kakve ima odnose s njim, kakvi su bili pre raspada Jugoslavije, da li su se posećivali i koliko često. Jegdić tvrdi da je poslednji put video Mladića pre NATO bombardovanja 1999. godine, što je rekao i policiji, koja ga je u četvrtak ujutro pustila kući. Darko Mladić, sin haškog begunca, odbio je odgovoriti kada je poslednji put sreo oca i poručio da će svi pritisci ostati bez efekata:

"Bez obzira šta učinili, neće postići rezultate. Pritiskali, ne pritiskali, neće imati efekta."

Supruga Ratka Mladića, Bosa, takođe je demantovala da je njen sin privođen, ali da jesu rođaci, među kojim su i njena dva rođena brata. Bosa Mladić je za "Večernje novosti" od petka izjavila kako "niko ne zna" gde je njen muž i da ne zna ništa o direktnim pritiscima na njega da se preda.

Tvrdnje da je Mladićev sin Darko privođen u BIA, kako bi bio "nateran da izda oca", došle su od funkcionera opozicione Srpske radikalne stranke u parlamentima Srbije i Državne zajednice. Oni su dva dana zaredom govornice koristili kako bi saopštili da policija hapsi članove porodice Ratka Mladića. To je za Radio Slobodna Evropa ustvrdio i Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i funkcioner Radikala:

„Mi imamo informaciju da je sin Ratka Mladića privođen na informativni razgovor. To znači da je najdirektnije maltretiran. Imamo informaciju da su i ostali članovi porodice Ratka Mladića pod pritiskom, i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Oni su počeli da se ponašaju kao nacisti – maltretiraju porodicu, rođake, kako bi haški optuženik Ratko Mladić bio prisiljen na najgori mogući način da se preda ili da ga oni hapse.“

Nadležni u policiji Srbije nisu mogli dati izjavu povodom ovih tvrdnji, već su samo rekli da se u vezi sa takvim nezvaničnim informacijama neće oglašavati. Đorđe Mamula, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije, rekao je za naš radio da nema saznanja o tome da li su privođeni Mladićevi rođaci, ali da međunarodne obaveze država mora ispuniti:

„Opozicija radi svoj posao, prema tome mislim da je svima jasno da Ratko Mladić ima imunitet, ali država ima obavezu da sarađuje sa Međunarodnim tribunalom, prema tome tu su stvari jasne.“

Dragan Todorović, funkcioner Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije i Crne Gore, u Parlamentu je, u prepoznatljivom radikalskom stilu, za govornicom poručio:

„Ako već hoćete da učinite sve da uhvatite Ratka Mladića, onda neka se u to uključe predsednik države Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Vojislav Koštunica i neka ga pojure. Najbolje bi bilo da ga uhvate tu negde iznad grada u kome je održano 2. zasedanje AVNOJ-a.“

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić, rekao je za naš program da je, bez obzira da li su tačne tvrdnje Radikala ili ne, ubeđen da je u toku vrlo ozbiljna akcija za hapšenje Ratka Mladića:

„U tom pogledu ima značajnih pomaka, jer u suprotnom Karla del Ponte ne bi reagovala tako kako je reagovala, niti bi bili nastavljeni pregovori sa Evropskom unijom.“

Zoran Dragišić zaključuje da je, po svemu sudeći, hapšenje Ratka Mladića veoma blizu:

„Pretpostavljam da je možda do kraja ovog meseca neki deadline. Ja se nadam da smo veoma blizu tog hapšenja. Reakcija Evropske unije i reakcija Karle del Ponte je nešto što me drži u tom ubeđenju.“
XS
SM
MD
LG