Dostupni linkovi

Tesla se vraća u Hrvatsku


Hrvatski su stručnjaci upravo ovih dana u Beogradu zbog pitanja odljeva Kršinićevog spomenika Nikole Tesle kojeg hrvatska vlast želi ponovo postaviti u Gospiću, izjavila je glasnogovornica Ministarstva kulture, Sunčana Glavak:

"Nakon dugih višemjesečnih razgovora s Ministarstvom kulture i znanosti u Beogradu, prije tjedan dana dobili smo odgovor da nam se odobrava uzimanje otisaka negativa spomenika profesora Frana Kršinića u Beogradu. Taj postupak je u tijeku. Očekujemo da će se stručnjaci najvjerojatnije do srijede vratiti s negativima za izradu spomenika koji će biti postavljen u Gospiću."

Drugi spomenik bi bio u samom središtu Zagreba. Glavni grad Hrvatske želi 150-tu obljetnicu rođenja velikog znanstvenika obilježiti i otkrivanjem Teslina spomenika i to onoga kojeg je na zahtjev samog Tesle napravio Ivan Meštrović, a davnih 50-tih poklonio ga zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković:

"Ministarstvo kulture je u dva navrata zatražilo suglasnost svih nasljednika da dozvole odljev spomenutog spomenika. Do sada nismo primili nikakav pisani odgovor. Jedina povratna informacija je ona koju smo doznali iz novina."

Nasljednik i vlasnik Meštrovićevog gipsanog modela je njegov sin, doktor Mate Meštrović, kojeg nismo uspjeli dobiti jer je službeno u Americi, ali nam je njegove stavove prenijela njegova supruga Rumjana Meštrović:

"Iznenađeni smo zbog tako nagle odluke da se tri razne državne institucije zanimaju za novi odljev Nikole Tesle. Iznenađuje nas i to da je politika nekako išla prenaglo naprijed i tu svoju namjeru skoro objavila kao činjenicu. Najavili su i svečano otvorenje tih kipova."

Pojašnjava da obitelj ne želi dati suglasnost za izradu replike po hitnom postupku dok ne dobije prateću dokumentaciju i podatke o postojećim odljevima zbog velikih problema s ilegalnim odljevima Meštrovićevih djela:

"Na žalost, umjesto odgovora i traženja dokumentacije, dobili smo ponovo dopis iz Ministarstva sa izraženom željom za što hitniji pristanak zbog kratkih rokova. Čak i da obitelj ima pravo dati pristanak za drugi ili treći odljev, pitanje je da li je to u redu i da li na taj način dolazi do jedne ogromne inflacije tako velikog kipara i umjetnika."

I dio stručnjaka se pita što će Zagrebu dva ista Meštrovićeva spomenika, iako se svi slažu da kip Nikole Tesle u Institutu Ruđera Boškovića stoji na zabačenom mjestu, iza parkirališta i nikome na oku.

Akademik Tonko Marojević pozdravlja postavljanje Teslina spomenika u središtu Zagreba, ali ne i lokaciju na uglu Masarykove ulice i Preradovićeva trga:

"Imati dva ista spomenika je suludo, mada je inicijativa za spomenik uvijek dobro došla. Veliko ime i veliki značaj Tesle po svojoj ideji, domovini i zavičaju nas zadužuje. Meštrović je bio odabran od samog Tesle. U tom smislu taj spomenik ima posebnu težinu i značenje, ali se ne može kompromitirati inflatornim ponavljanjem."

Glasnogovornica Ministarstva kulture izvijestila nas je da se treći spomenik Nikole Tesle planira izgraditi u njegovom rodnom selu Smiljanu kraj Gospića:

"Za taj spomenik Ministarstvo kulture je donijelo odluku o raspisivanju pozivnog natječaja na koji će biti pozvani ugledni hrvatski umjetnici kako bi predložili rješenje za izradu novog spomenika Nikole Tesle."

S političkog gledišta, trenutna inflacija Teslinih spomenika u Hrvatskoj izaziva, u najmanju ruku, blagi smiješak, komentira poznata hrvatska mirovnjakinja Vesna Teršelić:

"To je jedan mogući pokazatelj, vrlo zgodan, za razliku od vremena kada je spomenik srušen i kada se nije išlo na to da se spomenik obnovi, ili kada to uopće nije bilo pitanje za diskusiju. Danas se Tesla uvažava, a bolji je položaj i Srba u Hrvatskoj. Naravno da sa smiješkom gledam na to da sada postoji kompeticija oko toga tko će prije postaviti spomenik."
XS
SM
MD
LG