Dostupni linkovi

SARAJEVO


Vecce ministara BiH podrzzalo je missljenje ekspertske grupe da je namera Hrvatske da gradi most kopno Peljessac neprihvatvljiva za bosansko hercegovaccku stranu. Struccnjaci smatraju da visina mosta od 150 metara, ssto planira hrvatska strana, ne omoguccava nesmetan prolazak brodova do obale BiH. Vecce ministara ocenjuje da bi mnogo prihvatljivija bila izgradnja pokretnog mosta. Hrvatski minisat saobraccaja Bozzidar Kalmeta izjavio je prossle sedmice da vlasti u Zagrebu necce preduzeti nijedan korak bez dogovora sa BiH.

HAG
U zavrssnoj recci na sudjenju Naseru Orichu pred Hasskim tribunalom, tuzziteljka Patrissa Selers (Patricia Sellers) tvrdila je danas da je tokom procesa dokazala da je Orich, kao komandant bossnjacckih snaga u Srebrenici, bio odgovoran za zloccine nad tamossnjim Srbima 1992-93.
Orich je optuzzen za smrt najmanje ssest zarobljenih Srba u srebrenicckoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenicima i za bezobzirno unisstavanje 12 srpskih sela u okolini Srebrenice 1992-93.
Oricha je 10. aprila 2003. uhapsio Sfor u Sarajevu, a on je, pet dana kasnije, u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjavio da nije kriv za zloccine za koje je optuzzen.
XS
SM
MD
LG