Dostupni linkovi

BAGDAD


Americci drzzavni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) zatrazzila je od iracckih politiccara da ssto pre formiraju vladu, kako bi se izbegao politiccki vakum tri i po meseca nakon parlamentarnih izbora. Rajs je istakla da novi premijer mora biti licnost sposobna da oko sebe okupi ljude u toj zemlji i omogucci jedinstvo i stabilnost, ali da ne mozze ona odluccivati ko cce biti premijer, vecc sami Iraccani. Ona je drugi dan u nenajavljenoj poseti Iraku zajedno s britanskim ministrom spoljnih poslova Dzekom Stroom, u cilju podsticanja domaccih politiccara da formiraju vladu nacionalnog jedinstva u koju bi usli predstavnici svih triju dominatnih etnickih grupa u zemlji - sunita, siita i Kurda, u cilju spreccavanja nasilja po etnicckoj odnosno verskoj osnovi.
Izbori su odrzzani joss 15. decembra prossle godine, ali Irak joss uvek nema vladu jer se suniti, Kurdi i sekularne partije ssiita protive da sadassnji premijer Ibrahim Al Dzafari iz grupacije verskih partija veccinskih ssita ostane na toj funkciji.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG