Dostupni linkovi

BAGDAD


Tri taoca, Britanac i dva Kanadanina, clanovi nevladine organizacije Hrissccanski mirovni pokret oslobodjeni su u akciji medjunarodnih snaga u cetvrtak u Bagdadu. Oni su bili oteti 26. novembra 2005. godine.
Portparol americckih snaga general Rik Lincc (Rick Lynch): "Mi smo rasporedili nasse snage na lokaciji na kojoj su se, kako smo pretpostavljali, nalazili taoci. Upali smo u kuccu i u njoj smo nassli trojicu taoca u relativno dobrom stanju. U tom trenutku nije bilo kidnapera u objektu.", kazao je general Lincc, dodajuci da je kljucc za uspeh operacije bio obavesstajni rad, taccnije informacija koja je dobijena od jednog zatvorenika.
Odgovornost za otmicu trojice humanitaraca preuzela je do sada nepoznata grupa "Brigade pravednih maceva", koja je kao uslov za njihovo pusstanje trazzila oslobadjanje svih iracckih zatvorenika.
Cetvrti clan iste organizacije otet u isto vreme Amerikanac Tom Fox je ubijen, a njegovo telo je pronadjeno 10. marta u Bagdadu.
Visse od 200 stranaca i nekoliko hiljada Iraccana kidnapovano je od 2003. godina. Pobunjenici su ubili pedeset pet stranih talaca.
XS
SM
MD
LG