Dostupni linkovi

BAGDAD


Tri taoca, Britanac i dva Kanadanina, clanovi nevladine organizacije Hrissccanski mirovni pokret oslobodjeni su u akciji medjunarodnih snaga u cetvrtak u Bagdadu. Oni su bili oteti 26. novembra 2005. godine. Britanski ministar inostranih poslova Dzek Stro (Jack Strow). "Uspeh jutrossnje akcije treba pripisati ogromnom profesionalnom naporu multinacionalnih i iracckih snaga. Ona je rezultat timskog rata u koji su bili ukljucceni vojni i civilni zvaniccnici iz nekoliko drzzava", kazao je Stro. Za sada nisu poznati detalji operacije, osim ssto je Dag Priccard, jedan od direktora Hrissccanskog mirovnog pokreta izjavio da nije ispaljen nijedan metak i da u trenutku oslobadjanja talaca, kidnaperi nisu bili na licu mesta.
Odgovornost za otmicu trojice humanitaraca preuzela je do sada nepoznata grupa "Brigade pravednih maceva", koja je kao uslov za njihovo pusstanje trazzila oslobadjanje svih iracckih zatvorenika.
Cetvrti clan iste organizacije otet u isto vreme Amerikanac Tom Fox je ubijen, a njegovo telo je pronadjeno 10. marta u Bagdadu.
Od 2003 visse od 200 stranaca i nekoliko hiljada Iraccana bilo je kidnapovano. Pedeset pet stranih talaca pobunjenici su ubili.
XS
SM
MD
LG