Dostupni linkovi

"OpenSky" i za Crnogorce


"Od sljedeće godine, kada profunkcioniše takozvani "OpenSky", odnosno sistem otvorenog neba, neće biti više nikakvih ograničenja“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Zoran Đurišić, direktor „Montenegro Airlines“-a, koji je dodao da to znači da Crna Gora, ukoliko želi da postane članica tog sistema, više neće imati mogućnost bilo kakvog ograničavanja kompanija koje budu željele da lete na linijama koje uključuju domaće aerodrome, ali će zato i naš avioprevoznik moći da leti na linijama za koje se izbori na slobodnom tržištu:

"Onda će biti dozvoljeno da svako leti gdje hoće. Bukvalno, neće biti nekih ograničenja, ako se prihvati "OpenSky", a Crna Gora teži da uđe u taj sistem i neće biti problema da „Montenegro Airlines“ leti za Rim, Milano... Mi čekamo. U ovoj situaciji smo potpuno nemoćni da bilo gdje letimo van našeg tržišta."

U međuvremenu, značajan interes za uključivanje u crnogorsko tržište iskazale su takozvane "low-cost" aviokompanije, odnosno avio-prevoznici koji zahvaljujući eliminaciji birokratskih procedura, odnosno poslovanju preko interneta i uštjedama koje se uvode gdje god je to moguće, postižu značajno niže cijene koje su razultat i posebne poslovne filozofije po kojoj karte za sva sjedišta koja nijesu prodata u izvjesnom roku daju po nižim cijenama po principu: bolje išta - nego ništa. Zoran Đurišić, direktor crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika, kaže da nije protiv bilo koje konkurencije, ali smatra da država treba da ima selektivan pristup u vezi linija na kojima bi eventualno bilo dozvoljeno saobraćanje jeftinim avio-prevoznicima:

"Na linijama na kojima "Montenegro Airlines" već deset godina leti i linije na kojima je uložio velika sredstva, bićemo protiv toga da neko dođe i leti prema, recimo: Frankfurtu, Cirihu, Rimu, Beču, Parizu... Na linijama na kojima "Montenegro Airlines" ne leti, prema: Engleskoj, Skandinaviji... nemamo ništa protiv. Posljedice dolaska tih "low-cost" kompanja može biti i pojava da od 150 sjedišta svega desetak prodaju po 30 eura, a ostatak po 300 i 500 eura. Može desiti i da umjesto "Montenegro Airlines"-om do Rima za manje od 100 eura, ako ne bude "Montenegro Airlines"-a, a neka od ovih kompanija bude jedini prevoznik, cijena bude i 500 eura".

Andrija Lopmar, crngorski ministar saobraćaja u ostavci, smatra da je pojava stranih jeftinih avio pravoznika svakako pozitivna pojava, jer to znači da je Crna Gora i po njihovim procjenama perspektivno tržište i da bi njihova pojava značajno uticala i na turističku privredu, ali da je i pored očiglednog dugoročnog i šireg interesa ipak neophodno napraviti ozbiljne procjene o njihovom eventualnom uticaju na domaćeg avio prevoznika:

"S obzirom da se multilateralni i horizontalni sporazum kojim se praktično uspostavlja jedno jedinstveno nebo u tehničkim, sigurnosnim i u komercijalnim standardima. Znamo da će tranzicioni period za uspostavljanje tog jedinstvenog neba trajati oko dvije godine. Vidjećemo da li je u periodu od te dvije godine donositi bilo kakve mjere za zaštitu "Montenegro Airlines"-a. U svakom slučaju, Vlada će pratiti šta se dešava i pokušati da ne ugrožavajući "Montenegro Airlines" dozvoli pristup slobodnim operatorima sa niskim troškovima".
XS
SM
MD
LG