Dostupni linkovi

logo-print

Volja gradi međuetničke odnose


Šef međunarodnih pregovarača za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je kako je tokom svoje posete Kosovu želeo da najpre poseti Lipljan, pošto je to opština u kojoj žive i Albanci i Srbi, a ima i poboljšanja u međuetničkim odnosima. Prema oceni Ahtisarija, Lipljan može biti model za ostale opštine na Kosovu:

“Nadam se da će vaša opština postati model multietničnosti i primer kako treba da izgledaju međuetnički odnosi.”

Marti Ahtisari je razgovarao sa zvaničnicima Skupštine opštine, predstavnicima srpske zajednice i lokalnim verskim liderima. Specijalni izaslanik UN za status je izjavio kako razgovori u Beču imaju za cilj da se pronađu načini za bolji život svih zajednica na Kosovu, a posebno da se decentralizacijom organizuje život na lokalnom nivou:

“Za mnoge stvari je potreban novac. On je neophodan za poboljšanje zdravstvenog sistema, školstva i infrastrukture, ali za unapređenje međuetničkih odnosa nije potreban novac, već dobra volja svih strana.”

Ahtisari je dodao da su za to svi odgovorni a ne samo političari.

Iako odvojeno, u Lipljanu žive i Albanci i Srbi, a posle rata mnogi pripadnici srpske zajednice su taj grad napustili. Ahtrisari je obišao deo grada u kome živi srpska zajednica. Srbi su od Ahtisarija tražili da im objasni kako se može poboljšati njihov položaj, odnosno sigurnost i ekonomsko stanje. Ahtisari je istakao da se razgovorima o statusu upravo teži pravim rešenjima, te da na Kosovu svi moraju imati ista prava. Ali, rekao je Ahtisari, i Srbi učešćem moraju doprineti izgradnji međuetničkih odnosa, jer bojkot ne rešava probleme:

“Ako vi ne učestvujete u radu institucija, onda će biti teško bilo kojoj administraciji da stvori uslove za bolji život svih zajednica.”

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregogovore o statusu Kosova Marti Ahtisari istakao je da se tokom pregovaračkog procesa trebaju rešiti problemi povratka raseljenih, slobode kretanja i prava manjinskih zajednica.
XS
SM
MD
LG