Dostupni linkovi

Korupcija u pravosuđu odgodila screening?


Radi se o tehničkoj odgodi i nikakvi rokovi neće biti prekoračeni, komentirali su odmah prvi ljudi hrvatske politike odluku Bruxellesa da se analiza pravosuđa u Hrvatskoj odgodi do rujna. U jesen ćemo biti samo bolji, kazao je glavni hrvatski pregovarač, Vladimir Drobnjak:

"Pomjeranje datuma screeninga je jedan dobar potez kojim se Hrvatskoj olakšava i omogućava da što kvalitetnije nastupi na screeningu. Mislim da ga treba gledati kao jedan saveznički potez od strane Evropske komisije kojim nam se omogućava da budemo što kvalitetniji, a nipošto kao kazna za neispunjavanje političkih kriterija."

Predsjednik Mesić izrazio je danas žaljenje zbog odgode screeninga, ostavljajući mogućnost da je jedan od razloga odgode i korupcija u pravosuđu:

"Na žalost, korupcije ima dosta. Teško vidimo u našim medijima bilo kakvu vijest o tome da je netko zbog korupcije odgovarao, da je netko sankcioniran. Na drugoj strani dobivamo vrlo lošu poziciju kada nas drugi testiraju i utvrđuju naše mjesto po korumpiranosti. Žao mi je da je došlo do prolongiranja, ali ne vjerujem da će to biti dugog vijeka. Sigurno da moramo voditi o tome računa. Pregovori se vode u Bruxellsu, ali reforme moramo provesti mi."

I predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, Ivica Račan, ocjenjuje kako je najteži problem korupcije, posebice u politici koju su donedavno potresali skandali sa kupovinom mandata u lokalnoj vlasti. On kaže kako Vlada što prije treba donijeti akcijski plan za otklanjanje slabosti. Ova njegova izjava kao da je povukla za jezik glavnog urednika poslovnog tjednika "Lider", Miodraga Šajatovića:

"Premijeri, od Račana do Sanadera, voljeli su biti na čelu stožera za gradnju cesta, ali nitko nije htio biti na čelu stožera za reformu javne uprave. Ovo je s jedne strane političko pitanje, ali bih s druge strane rekao da se sada pokazuje nedostatak kapaciteta državnog aparata da provodi sve potrebne reforme. Tu je, za mene, najveći signal da se svi trebamo posvetiti, ne samo sudstvu, nego i ostalim dijelovima državnog aparata koji je zapušten, gdje je bila negativna selekcija. Sada smo imali štrajk, koji je ili uspio ili ne, ali pokazuje da puno toga ne funkcionira u samim strukturnim reformama koje nisu provedene."

Ako se stanje u hrvatskom pravosuđu i uopće u državnom aparatu ne sredi, hoće li to odbiti strane investicije i usporiti razvoj tržišne ekonomije? Neće, kaže Šajatović:

"I u takvim okolnostima će tržište preživjeti, samo će se prilagoditi danim okolnostima."

To znači da, primjerice, treba osigurati dodatni iznos novaca za korumpiranje sudaca i činovnika, ako se potrebne dozvole za pokretanje nekog posla ne mogu dobiti za tri, nego za devet mjeseci, U ukupni trošak treba ukalkulirati i troškove kredita da se premosti ovo razdoblje i tako dalje, kaže Šajatović:

"Naravno da želimo strane investitore i oni će doći. U nesređene zemlje dolaze investitori koji su spremni na veće rizike, a onda idu i u rizičnije varijante, pa se brže i pokupe iz takve zemlje. Gledano po dotoku stranog kapitala neće se primijetiti nekvaliteta onoga što je posljedica stanja u sudstvu i državnoj upravi, ali na dugi rok će to dati loše rezultate."
XS
SM
MD
LG