Dostupni linkovi

Posjet Indiji i Pakistanu


Administracija predsjednika Busha nedavno je, uz velike napore, pokušala uvjeriti vlasti u New Delhiju da razdvoje svoj nuklearni program na vojnu i civilnu komponentu čime bi se, između ostalog, osiguralo da američki Kongres podrži sporazum o suradnji s Indijom u domeni atomske energije.

Washington je zatražio od Indije da veći dio svojih nuklearnih postrojenja proglasi civilnim, što bi ih automatski učinilo dopstupnim za međunarodne kontrole i vlastima u New Delhiju omogućilo da se ponašaju sukladno standardima kojih bi se trebala pridržavati svaka država koja posjeduje atomsko oružje. No, Indija želi i dalje svoj vojni i civilni nuklearni program razvijati zajedno i međunarodne inspektore držati podalje od atomskih pogona.

Washington i New Delhi ipak su nadomak kompromisnom sporazumu koji bi mogao zadovoljiti obje strane, a sutrašnji dolazak predsjednika Busha, značajan je poticaj ovim naporima, kaže njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley:

"Željeli bismo, bas kao i Indijci, iskoristiti posjet predsjednika Busha New Delhiju kako bi se postigao sporazum o razdvajanju indijskog nuklearnog programa. Vjerujemo da bi to bilo korisno, ali najvažnije je postići dobar sporazum kojim će i Indija i Sjedinjene Države biti zadovoljni, te koji će biti prihvatljiv za Kongres i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. To je naš cilj."

Osim razgovora o nuklearnim arsenalima Indije i Pakistana, predsjednik Bush će tokom posjeta New Delhiju i Islamabadu pokrenuti i pitanje Kašmira, oblasti nad kojem obje zemlje polažu pravo i oko koje se već desetljećima manje ili više otvoreno sukobljavaju. Pred plazak na put, Bush je pozdravio početak normalizacije odnosa i uspostave povjerenja među dvjema regionalnim silama:

"Tokom razgovora što ću ih voditi s indijskim premijerom i s predsjednikom Pakistana, želim dati podršku novoj atmosferi koja vlada u odnosima njihovih vlada. Potaći ću obojicu lidera da nastave na taj način rješavati problem Kašmira", izjavio je američki predsjednik pred polazak na azijsku turneju.

Unatoč dobrim namjerama, ova objava predsjednika Busha ima više deklativni karakter, kaže za naš program Stephen Cohen, stručni suradnik Brookings instituta u Washingtonu, koji već godinama prati odnose Indije i Pakistana, osobito u vezi s Kašmirom. Dvije su strane još uvijek vrlo daleko od postizanja sporazuma o spornom području, dijelom i zbog toga što imaju oprečna stajalista o tome treba li im u pregovaračkom procesu pomoć treće strane. Pakistan vjeruje da bi američko posredovanje osiguralo da ishod pregovora bude bolji po Islamabad, kaže Cohen:

"Indijska strategija ima za cilj ignorirati Pakistan i pregovarati o postizanju sporazuma samo s lokalnim stanovništvom u Kašmiru, čime bi pakistanska uloga postala potpuno sporedna. Predsjednik Bush ovom prigodom vjerovatno neće učiniti ništa. Pomenuo je pitanje Kašmira kako bi udovoljio Pakistancima, koji očajnički žele pridobiti Ameriku za svoja stajališta, ali mislim da predsjednik zapravo neće reći ništa, osim što će ohrabriti dvije zemlje da nastave pregovore. U završnim godinama svog mandata njegova administracija nema namjeru pokrenuti bilo kakvu značajnu inicijativu na tom planu."
XS
SM
MD
LG