Dostupni linkovi

Rok za hapšenje ponovo produžen


Zoran Stanković, ministar odbrane SiCG, upozorenje Evropske unije da do 5. aprila moraju biti uhapšeni haški optuženici, prvenstveno Ratko Mladić, okarakterisao je kao poslednju šansu koju je Evropa pružila Državnoj zajednici zbog, kako je rekao, iskreno pokazane namere da se reše problemi u saradnji sa Hagom:

“Više nećemo imati šanse da vršimo pregovore dok ne ispunimo te obaveze koje je neko u nekom u prethodnom periodu preuzeo. Kao što znate, hapšenje haških optuženika je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Prema tome, Vojska je tu samo institucija koja u slučaju da se radi o vojnim objektima može nešto da uradi. Mi smo u nekom prethodnom periodu rekli da haški optuženici nisu u vojnim objektima, prema tome, mi smo tu samo kao institucija, to jest Vojno-bezbednosna agencija u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom radi one stvari iz svojoj nadležnosti i ne mogu ništa više da vam kažem.”

I posle jasnog upozorenja Evropske unije, Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, nije imao odgovor na pitanje kakve su šanse da do 5. aprila optuženi Ratko Mladić bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu:

“Mislim da treba da razgovarate sa ljudima koji vode taj proces tako da oni mogu mnogo više da vam kažu kakve su naše šanse.”

O još jednom roku za hapšenje Mladića ništa novo nije imao da kaže ni Miloš Aligrudić, funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije, već je ponovio:

“Da je politička odluka o tome da se sarađuje s Hagom odavno doneta, a da se saradnja obavlja na osnovu zakona i da je sve ostalo tehničko pitanje.”

Na insistiranje novinara, potpredsednik Vlade Miroljub Labus ipak je izneo prognozu da li će se i u kom roku završiti pregovori o dva, u ovom trenutku najbitnija pitanja za Srbiju:

“Da, završiće se i sa Evropskom unijom i sa Kosovom, za vreme trajanja ove vlade.”

Vojno-politički analitičar Ljubodrag Stojadinović rekao je za naš program da novi rok Evropske unije Srbiji i Crnoj Gori ni ovog puta neće ništa promeniti:

“Ja mislim da smo mi već u cajtnotu. Koliko sam ja brojao u pogledu našeg ambijenta u kome živimo i tim uslovima koji su uslov za politički opstanak, bilo je negde oko 170 raznih rokova u poslednjih 12 godina. U vezi sa Ratkom Mladićem, mi imamo negde oko 10-15 rokova. Dakle, ja u te rokova ne verujem, i ne mislim da su oni bilo kakvo upozorenje ili parametar za Vladu. Ja mislim da vlast u Srbiji nije ozbiljno shvatila ni ovo što se događalo ovih dana jer smo mi dobijali iste odgovore o tome šta se događa sa Mladićem kao pre šest godina, kao pre šest meseci, dakle, da Vlada ne zna gde je Mladić i kad bude znala ono će ga uhapsiti. Mislim da ljudi u vlasti ne shvataju da je ova opomena zaista poslednja.”

Shodno svemu, zaključuje Ljubodrag Stojadinović, zaista je teško prognozirati da li će i kada Ratko Mladić završiti u Hagu:

“U vezi sa Mladićem ne postoji nijedna logična i realna prognoza. Iskustvo nas uči da je vrlo teško stići do njega, da to nije čovek koji pregovara, da to nije čovek koji se pogađa oko para. Ja prvo ne verujem da će se predati, ne verujem da on pregovara sa bilo kim i ne verujem u odlučnost vlasti da ga uhapsi.”
XS
SM
MD
LG