Dostupni linkovi

logo-print

ZAGREB/HAG


Hrvatski struccnjak za medjunarodno pravo Ivo Josipovich procenjujuchi izglede za uspeh tuzzbe BiH protiv SCG , rekao je da je taj postupak "opterechen vrlo slozzenim pravnim pitanjima, ne samo o meritumu vech i onima procesne naravi" i da je tessko predvideti ishod.
Josipovich je kazao da che prvo odluccivanje Suda u sporu o genocidu "ostaviti traga u medjunarodnom pravu" i da che imati i odredjeno istorijsko znaccenje i politiccki uticaj, ali je naglasio i da "sudovi ne pissu istoriju". Ocenjujuchi realnost tuzzbenog zahteva za isplatu ratnih reparacija drzzavi BiH i njenim gradjanima, Josipovich je rekao da na putu do
realizacije tog zahteva predstoje brojne tesskoche i pravna iskussenja, kao i da je pretpostavka isplate sstete da sud meritorno odlucci da je Srbija i Crna Gora odgovorna za genocid u BiH. On je precizirao da eventualne reparacije ne mogu da se odnose na celokupnu ratnu sstetu, nego samo na onu koja je proizassla iz genocida.
U vezi sa tuzzbom Hrvatske protiv SCG Josipovich je rekao da che pravna stanovissta iz prvog predmeta "bitno uticati" i na hrvatski proces.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG