Dostupni linkovi

Svedočio snimatelj egzekucije Bošnjaka


Nekadašnji pripradnik Škorpioni Slobodan Stojković, jedan je od ključnih svedoka u suđenju za zločin koji je počinjen u blizini Trnova, jer je prisustvovao egzekuciji šestorice Bošnjaka i kamerom snimio sve ono što se tom priliko dešavalo. Stojković je tokom svog svedočenja detaljno opisao sve ono što se dogodilo tokom 16. jula 1995. godine, kada su streljani civili iz Srebrenice. On je prilikom svog iskaza objasnio da ga je tog jutra probudio jedan od saboraca, rekao mu da uzme kameru i krene sa grupom boraca. Naređenje da ide da snima ono što će se kasnije dogoditi on je nešto kasnije dobio i od komandanta Škorpiona Slobodana Medića. Stojković je kasnije tokom vožnje u kamionu saznao da se u zadnjem delu vozila nalaze zarobljeni Bošnjaci koje pripadnici Škorpiona vode na streljanje. Slobodan Stojković je tokom svog svedočenja detaljno opisao kako su zarobljenici ubijeni, zbog čega branilac odbrane Dragan Todorović u izjavi za naš program posebno ističe značaj ovog svedočenja:

“On je direktno snimao i on je sad rekao da to što je snimljeno, što je on video da je snimljeno, da je autentično da odgovara njegovom sećanju. I onda je značajno zbog toga što je baš on snimatelj, što on opisuje i detalje kako je to bilo, ko je vozio, šta je rekao. O njima je rekao jednu stvar koja nije postojala, a to je da mu je Branislav Medić, koji je bio vozač, rekao da oni idu da se likvidiraju. To je vrlo značajan podatak. A najznačajnije je to što je on bio snimatelj i što kaže da to što je video na televiziji, što je video kod istražnog sudije, da to odgovara njegovom sećanju da je to taj snimak.”

Sobodan Stojković je tokom svog iskaza opisao kako je prvog iz grupe Bošnjaka izdvojio i ubio Pera Petarašević. Među onima koji su izvršili streljanje bili su Branislav Medić, Slobodan Davidović i Milorad Momić. Stojković je ustvrdio da jedan od optuženih, Aleksandar Medić, nije pucao, zbog čega su ga kasnije oni koji su učestvovali u streljanju često napadali i optuživali. Ovaj svedok je detaljno opisao mučnu atmosferu koja je vladala u vozilu nakon što su se vraćali sa egzekucije posle izvršenog naređenja komandanta Škorpiona Slobodana Medića. U svemu tome advokat Zoran Levajac nalazi neke olakšavajuće okolnosti za svog klijenta Peru Petraševića, koji je priznao da je učestvovao u ubistvima i njegovu odbranu da je morao da izvršava naređenja:

“Onaj deo odbrane mog branjenika koji je rekao da, osim što je morao da poštuje naređenja jer je u tom pravcu bio apsolutno obučavan, potvrđuje i onaj drugi deo njegovog iskaza da je nosio u sebi i određenu dozu straha ukoliko ne izvrši naređenje. U isto vreme potvrđuje i onaj deo njegove odbrane da su svi zapravo nakon izvršenja takvog naređenja bili u stanju šoka.”

Suđenju pripadnicima Škorpiona prisustvuju i porodice žrtava. U Trnovu je ubijen i šesnaestogodišnji Azmir Alispahić, sin Nure Alispahić, koji iznosi sledeće utiske sa suđenja:

“Ne govore istinu, vidite sami da nije ništa kako je bilo. Lažu, naočigled lažu, a sve se zna kako je bilo, a oni samo lažu. Treba istinu da pričaju, da se znade za istinu, ali oni ne govore istinu.”

Kakav je osećaj za vas videti ljude koji su ubili?

“Teško, kako neće biti teško. Eto, šesnaest, nema ni šesnaest godina, kako neće biti teško.”
XS
SM
MD
LG