Dostupni linkovi

BEC


U Becu su danas zavrseni razgovori o decentralizaciji Kosova , kojima su i formalno poceli direktni pregovori Beograda i Pristine o buducem statusu pokrajine.
Zamenik izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore Albert Rohan izjavio je da je zadovoljan dosadasnjim tokom pregovora i ocenio da je u mnogim konkretnim pitanjima postignuta saglasnost. "Naravno da se nije occekivalo a nije ni bila svrha ovog sastanka postizanje konkretnog sporazuma u pojedinim oblastima. Cilj ovog skupa bio je da se predocce razlicciti pristupi dve strane decentralizaciji, kao i da se utvrde dodirine taccke i ja smatram da smo u tom smislu bili veoma uspessni", rekao je Rohan.
Cclan delegacije Srbije savetnik predsednika Republike Lejon Kojen, izrazio je umereno zadovoljstvo. "Nije postignut formalni sporazum, ali sigurno smo ostvarili, sto pretpostavljam da i delegacija Prisstini misli, mnogo bolje razumevanje i posstovanje pozicije druge strane. To je samo po sebi korak napred, pogotovo kada se ima u vidu da o pojedinim pitanjima zapravo nije bilo nesporazuma", kazao je Kojen.
Ssef delegacije Kosova, ministar za lokalnu samoupravu Ljutvi Haziri ponovio je da je pitanje nezavisnosti u osnovi svega.
"Svaki detalj o kome smo razgovarali u ova dva dana mozze biti u potpunosti primenjen samo kada Kosovo postane nezavisno i suvereno. Kao ssto je Marti Ahtisari kazao nissta nije dogovoreno dok se o svemu ne postigne sporazum", kazao je Haziri.
Novi sastanak u istom sastavu zakazan je za 17. mart u Becu, a u meduvremenu cce eksperti UN posetiti Beograd i Pristinu.
XS
SM
MD
LG