Dostupni linkovi

Šarović i ostali negirali krivicu


Momčilo Mandić, Mirko Šarović, Milovan Bjelica i Milorad Govedarica, optuženi za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja u slučaju Privredna banka Srpsko Sarajevo, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Prema optužnici, Mandić, Bjelica, Govedarica i Šarović odobravali su kredite bez garancija, koji nikada nisu vraćeni Privrednoj banci kojom je upravljao Mandić. Kreditirana su preduzeća "Matres" i "Spekta", a sredstva su korištena za nezakonitu kupovinu dionica Privredne banke, te za finansiranje predizborne kampanje Srpske demokratske stranke.
Sa Mandićem je u ime "Spekte" kredite potpisivao Milovan Bjelica, a u ime "Matresa" Milorad Govedarica.

Momčilo Mandić, koji se već šest mjeseci nalazi u pritvoru, optužen je i za krivično djelo pružanja pomoći haškom optuženiku Radovanu Karadžiću 1998. godine. Mandićev advokat Žarko Bulić ističe kako u optužnici nema dokaza za tako nešto:

“To je krivično djelo, što mi pravnici kažemo, po zaprijećenoj kazni bagatelno, do tri godine, ali u tom dijelu optužnica apsolutno ne fundira, bez dokaza za to djelo. A ovo drugo je jedan konglomerat koji spada u oblast tzv. privrednog kriminala. Koliko je osnovano, po mom mišljenju i tu nije nešto da je optužnica fundirana dobro. Tu ima dosta proznog teksta, a ne pravničkog fundiranja pojedinih tačaka optužnice. Ali, eto vidjet ćemo pretres šta će donijeti. Bit će tu izvođenja mase dokaza po prijedlogu optužbe, vjerovatno i po prijedlogu odbrane.”

Mandića optužnica tereti i da je kao predsjednik Upravnog odbora Privredne banke odobrio brojne kredite od 2001. do 2003. godine, bez bilo kakvih garancija, svojim preduzećima "Manko" Bijeljina i "Manko" Beograd, u ukupnom iznosu od oko pet miliona konvertibilnih maraka.

Bivšeg predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića optužnica tereti da je u svojstvu predsjednika Povjereništva Srpskog Sarajeva potpisao odluku o osnivanju firme "Matres", koja se bavila nezakonitim poslovima. U Srpskoj demokratskoj stranci, čiji je član, tvrde kako je optužnica protiv Šarovića politička odmazda. Predsjednik SDS-a Dragan Čavić kaže:

“On je posljedica nasljeđa i percepcije o Srpskoj demokratskoj stranci, jedna politička odmazda u kojoj nije izložena samo stranka - nego i pojedinci. I u tom kontekstu je i proces koji se vodi protiv gospodina Šarovića je politički proces. To je politički proces protiv Srpske demokratske stranke. Ja odgovorno tvrdim da se radi o političkom procesu i da je gospodin Mirko Šarović žrtva nehapšenja Radovana Karadžića, da je žrtva raznoraznih špekluacija i da je u sklopu toga proces koji se vodi protiv gospodina Šarovića proces koji se vodi protiv Srpske demokratske stranke. I preko 50 ljudi SDS-a će biti pozvano u raznim funkcijama u tom procesu da svjedoči o ne znam više o čemu.”

Sudija Posebnog odjela za privredni kriminal i korupciju Suda BiH Suzan Moler najavila je da bi suđenje četvorici optuženih trebalo početi za dva ili maksimalno tri mjeseca. Tužilaštvo je potvrdilo da će svi optuženi u narednih 12 mjeseci ostati u pritvoru.
XS
SM
MD
LG