Dostupni linkovi

Komisije za rješavanje spornih pitanja


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Adnan Terzić, i hrvatski premijer Ivo Sanader dogovorili su formiranje radnih grupa na ministarskoj razini koje će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja – luke Ploče, mosta do Pelješca i granične crte. Imamo prostora za optimizam, kazao je Terzić:

"Mislim da će u roku od sljedećih mjesec dana ove radne skupine završiti svoj posao, obzirom da se, kako smo danas ustvrdili, radi o tehničkim pitanjima. Politički je nesporno da i jedna i druga vlada žele nastaviti suradnju na obostrano zadovoljstvo u okvirima dobrosusjedskih odnosa."

Što se tiče izgradnje mosta do Pelješca, oba se premijera slažu kako je pitanje ispolitizirano i kako su ga tijekom današnjih razgovora sveli na tehničko pitanje. I Zagreb i Sarajevu slažu se oko dva politička načela koja konačno rješenje mora poštivati – suvereno pravo Republike Hrvatske da spoji dva svoja teritorija i načelo nesmetanog prolaza za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Sanader:

"Kada smo to rekli, cijelu smo temu makli iz političke sfere. Zato je naš prijedlog danas zajednički. Jedna radna skupina u Bosni i Hercegovini, sa jednim od vodećih stručnjaka, je napravila analizu. Dogovor je da će se naše radne skupine naći i da će to razmotriti. Oba načela se moraju poštovati. Siguran sam da politika tu ne bi trebala imati svoje prste, već da je to pitanje na ekspertnoj razini i da ćemo naći rješenje."

Premijeri su izvijestili kako je usuglašen sporazum između dviju država o dvojnom državljanstvu, koji će uskoro biti potpisan. Također, dogovoreno je i organiziranje zajedničke konferencije o gospodarskoj suradnji, koja će se održati u
Neumu. Sanader je još jednom najavio svaku moguću pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema euro-integracijama, a među ostalim Zagreb će Sarajevu dostaviti prijevod opsežnog acquis communitairea, odnosno pravne stečevine Evropske unije, koju sve zemlje kandidati na putu prema članstvu u Evropskoj uniji moraju usvojiti.
XS
SM
MD
LG