Dostupni linkovi

SARAJEVO


Nacelnik Zajednickog staba Oruzanih snaga Bosne i Hercegovine general Sifet Podzic predstavio je u na konferenciji za novinare u Sarajevu zadatke i obaveze Zajednickog staba definisane u dokumentu koji obuhvata naredni cetvorogodisnji period. Po rijecima generala Podzica drzavno Predsjednistvo bi do 1. jula trebalo usvojiti odluku o formaciji Oruzanih snaga BiH nakon cega bi se pristupilo formiranju pukova i brigada, selekciji kadrova za popunu novih komandi i jedinica i njihovom razmjestaju.
Drugi vazan datum u refromama odbrane je kraj septembra kada se mora rijesiti pitanje prekobrojnih odnosno oko 2000 lica koja ce smanjivanjem oruzanih snaga ostati bez posla istakao je general Podzic.

BAGDAD
Najmanje 7 osoba je poginulo, a 20-tak je ranjeno u eksploziji automobila bombe u naselju Dura na jugu Bagdada. Bomba je aktivirana kada su vjernici napustali siitsku dzamiju nakon molitve. Prethodno je Iracka izborna Komisija objavila konacne rezultate parlamentarnih izbora odrzanih polovinom decembra. Ti rezultati su potvrdili dominaciju vladajuce siitske alijanse.
U Faludzi na zapadu Iraka ubijeni su u cetvrtak dvojica marinaca potvrdila je komanda americkih snaga. Agencija Rojters precizira da je od marta 2003, odnosno pocetka americke vojne intervencije u Iraku do sada u toj zemlji poginulo 2.263 pripadnika vojske Sjedinjenih Drzava.
XS
SM
MD
LG