Dostupni linkovi

UJEDINJENE NACIJE


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan ( Annan) kritikovao je medije koji i dalje objavljuju karikature proroka Muhameda i podrzao nastojanja islamskih zemalja da novouspostavljeni Savjet za ljudska prava UN razmotri pitanje izrugivanja na vjerskoj osnovi.
“Ne razumijem zasto bi neki list objavljivao danas te karikature. To je uvredjivo i provokativno. Treba samo pogledati sta se tim povodom desavalo ovih dana u svijetu,“ kazao je Anan i upozorio da se ne smiju napadati neduzni civili.
Objavljivanje karikatura u vise evropskih listova prosle sedmice izazvalo je pravu buru gnjeva medju muslimanima sirom svijeta.
U neredima je bilo i mrtvih.

ALZIR
Danski list Jilands Posten (Jyllands Posten) u pismu objavljenom u cetvrtak u alzirskoj stampi ponudio je izvinjenje muslimanima zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda. “Izvinjavamo se zbog velikog nesporazuma izazvanog objavljivanjem karikatura koje prikazuju proroka Muhameda i pothranjuju neprijateljska osjecanja prema Danskoj” navodi se u pismu glavnog urednika “Jilands Postena.”
XS
SM
MD
LG