Dostupni linkovi

Jesu li SPC i crnogorske vlasti sklopile primirje?


Iz pisma koje je crnogorska Vlada još u oktobru 2005.godine uputila Međunarodnom fondu za jedinstvo pravoslavnih naroda iz Moskve, vidi se da ideja da se trodnevna Međunarodna konferencija pravoslavlja održi baš u Crnoj Gori potekla lično od premijera Mila Đukanovića. Interesantno je da se, kako pišu današnje podgoričke „Vijesti“, u organizaciju te konferencije, na kojoj nema mjesta predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve, a koja će se održati samo par mjeseci pred najavljeni referendum za nezavisnost, aktivno uključio i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije koji je, navodno, u veoma lošim odnosima sa crnogorskim vlastima zbog njegovih političkih istupa i oštrih stavova protiv crnogorske nezavisnosti koju zagovara Vlada.

Inicijativa da se Pravoslavni sabor održi baš u Crnoj Gori i činjenica da su u organizaciju tog skupa združeno uključeni čelnici Vlade i Srpske pravoslavne crkve, pokrenuli su pitanje da li su poslije dugogodišnjih sukoba država i Srpska pravoslavna crkva odlučile da sklope primirje? Tu dilemu prvi je potakao mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, koji u otvorenom pismu Milanu Roćenu, ambasadoru Srbije i Crne Gore u Moskvi i povjerljivom čovjeku premijera Đukanovića, podsjetio da Srpska pravoslavna crkva radi isključivo na širenju vjerske i nacionalne mržnje negirajući sve što je crnogorsko i optužio Roćena da je postao „Amfilohijev đakon“. Publicista Stevo Vučinić za naš radio kaže da je organizovanje Pravoslavnog sabora u Crnoj Gori u predreferendumskim danima pokušaj urušavanja multikonfesionalne Crne Gore:

„Smatram da je taj skup ustvari biblijskim riječnikom kazano Jerihonska truba koja će porušiti ili rušiti mir i ljubav među Crnogorcima sve tri konfesije i među pripadnicima različitih konfesija koji pripadaju drugim narodima koji žive na tlu Crne Gore. A činjenica da joj je domaćin preosvećeni Amfilohije je po meni još znakovitija zato što preosvećeni decenijama predvodi ustanak protiv civilizacije i protiv svih civilizacija koje su se oplodile na našem tlu. Mislim na islamsku i katoličku, a takva politika je zato zlokobna najava svim Crnogorcima islamske i katoličke vjeroispovijesti da nijesu ni svoji na svojemu i da se dobru u budućnosti ne mogu nadati“.

Komentarišući vijest da su organizovanje Pravoslavnog sabora u Crnoj Gori zajedničkim snagama potpomogle crnogorska Vlada i Srpska pravoslavna crkva koje su sve do skoro bile na ratnoj nozi, Budimir Dubak, visoki funkcioner Narodne stranke i bivši ministar vjera, kaže da je očigledno da crnogorska vlast i premijer ne biraju sredstva da dođu do „dnevno političkog profita“:

„Gospodin Đukanović ovom prilikom demonstrira potrebu da na jednoj strani se odrekne od lažnog mitropolita, a da pridobije, ako je moguće, kroz svojevrsnu podvalu mitropolitu Amfilohiju pristalice koji su vjernici Srpske pravoslavne crkve i koji imaju najveće povjerenje u Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita Amfilohija“.

RSE: Kako komentarišete činjenicu da je na ove, kako kažete, kalkulantske poteze Vlade, dobronamjerno reagovao i Amfilohije Radović?

DUBAK: Mitropolit Amfilohije i njegova pastirska uloga jeste da zabludjele ovce vraća u stado. Đukanović je svakako jedna od njih i to jedna vrlo krupna. Ovan predvodnik, kako bi se to reklo žargonom hrišćanskim, gdje se stado pominje i ovce. Njega vratiti na pravi put to je dobro za cijelu Crnu Goru, dobro je za njegovu dušu i za duši onih koji su zavedeni.

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta Dragan Kujović kaže da kada je ovaj skup već zakazan učesnici moraju strogo voditi računa o načelu odvojenosti crkve i države i suzdržati se od komentarisanja crnogorskog državnog pitanja u vrlo osjetljivim mjesecima:

„Iskustvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno njenim vođstvom u Crnoj Gori, upozorava da bi taj skup mogao biti iskorišćen za manipulacije u političke svrhe. Posebno je pitanje, ako je to tačno, zašto na tom skupu nema mjesta za crnogorskog mitropolita Mihaila? Sasvim je prirodno da na jednom takvom skupu gdje je država Crna Gora domaćin u ime crkve bude mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve“.

Konferencija pod nazivom „Država i crkva u svijetu koji se mijenja“, kojoj će prisustvovati naučni radnici, političari i crkveni velikodostojnici iz trideset zemalja, trebalo bi da se održi sredinom februara, samo par mjeseci pred najavljeni rok za održavanje crnogorskog referenduma za nezavisnost.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG