Dostupni linkovi

BEOGRAD


Nuzzno je utvrdjivanje kriviccne odgovornosti bivssih profesionalnih vojnih lica koja su pomagala skrivanje Ratka Mladicha i omoguchila mu da napusti vojne objekte nakon raspisivanja poternice MUP-a u maju 2002. godine, zakljucceno je na sednici Vrhovnog saveta odbrane (VSO).
Vojno bezbednosno agencija je u izvesstaju, u kome je obuhvachen period od 1997. do danas, nesporno utvrdila da je hasski begunac Ratko Mladich povremeno boravio u vojnim objektima do 1. juna 2002. godine. Dodaje se da je skrivanje Mladicha izvan vojnih objekata preuzeo deo penzionisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoch penzionisanih pripadnika Vojske Jugoslavije i civila.
"U cilju utvrdjivanja ccinjenica da li neko od pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore (SCG) pruzza podrssku ili je u kontaktu sa hasskim optuzzenicima, VBA je preduzimala i preduzima intenzivne mere prema visse lica iz Vojske, a na osnovu odluka nadlezznih sudova", navodi se u saopsstenju.
Utvrdjeno je da su dvojica pripadnika Vojske SCG (jedan oficir i jedan podoficir), ccija imena se ne pominju, imali ovlasschenja za podizanje penzije Ratka Mladicha.
Od marta 2003. pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane izvrssili su nenajavljene mere kontrole 27 vojnih objekata na teritoriji SCG, od ccega je 16 zatvorenog tipa (kasarne i skladissta) i 11 otvorenog tipa (hoteli, vojnomedicinske ustanove) i utvrdjeno je da se hasski optuzzenici ne kriju u njima.
XS
SM
MD
LG