Dostupni linkovi

U četvrtak smjena Vlade RS?


Da li će doći do smjene Vlade RS-a, znaće se u četvrtak, 26. januara, za kada je zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o povjerenju vladi premijera Pere Bukejlovića. Inicijativu za izjašnjavanje o povjerenju Vladi RS-a pokrenuli su 11. januara poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Partije demokratskog progresa. Ova inicijativa je uslijedila nakon što su u novembru prošle godine poslanici Partije demokratskog progresa izašli iz vladajuće koalicija sa Srpskom demokratskom strankom i prešli u opoziciju.

Nepostojanje većine u entitetskom parlamentu uslovilo je neusvajanje niza važnih zakonskih dokumenata, među kojima su i ekonomska politika i budžet za 2006. godinu, i otvorilo novu krizu vlasti u RS-u.

Za smjenu aktuelne vlade potrebna je podrška najmanje 42 poslanika, a presudni će biti glasovi poslanika Stranke demokratske akcije, smatra predsjednik Narodne skupštine, Dušan Stojićić:

“Bez tih glasova ne postoji većina za izglasavanje nepovjerenja i u tom smislu se, u svoj svojoj složenosti, i otvara pitanje mogućeg izbora nove vlade RS-a, odnosno sljedećeg koraka koji će eventualno uslijediti nakon četvrtka. I u tome je posebna i najveća odgovornost pokretača ove inicijative, odnosno prije svega Partije demokratskog progresa koja je svojom odlukom, kao što znate, cijeli ovaj proces inicirala. Bojim se da ovo sve skupa ne bude praktično paljenje jednog požara u kome mogu da izgore i oni koji su ga zapalili, jer otvaranje jedne političke krize podrazumijeva ili bi trebalo da podrazumijeva i političku snagu da se ta politička kriza razriješi.”

Predsjednik Poslaničkog kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Krstan Simić, uvjeren je da će njihova inicijativa dobiti dovoljnu podršku da se izglasa nepovjerenje Vladi RS-a:

“Jer računamo na sve one glasove koji su glasali protiv budžeta, koji su glasali protiv ekonomske politike, koji su glasali protiv nekoliko zakonskih projekata Vlade – da će oni podržati SNSD u izglasavanju nepovjerenja Vladi. Pitanje nove vlade - to je vlada, uslovno rečeno, SNSD-a.”

Osim 18 glasova iz svoje stranke, Simić računa da će inicijativu podržati 9 poslanika Partije demokratskog progresa, 6 poslanika Stranke demokratske akcije, 4 Kluba poslanika Socijadlemokratske partije BiH i Nove hrvatske inicijative, 3 poslanika Stranke za BiH, 3 poslanika Demokratskog narodnog saveza, te 2 poslanika Socijalističke partije.

Prema onome što smo danas uspjeli saznati, smjenu Vlade RS-a sigurno će podržati poslanici PDP-a, SDP-a i NHI-a, te SDA. Šef Poslaničkog kluba PDP-a, Veselin Poljašević:

“Mogu da ponovim u Klubu PDP-a - u četvrtak mi ćemo glasati i podržati inicijativu Kluba SNSD-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a”.

Ševket Hafizović, poslanik SDA:

“I u ovom trenutku to je naš stav koji se nije promijenio. I ne znam zašto bi se s vremena na vrijeme i od slučaja do slučaja glasovi SDA činili bitnim ili presudnim. Ako se sjećate, unazad samo deset mjeseci, onda su se mnogi utrkivali - kada je smijenjen naš ministar Šehagić, pa potom ostavka Mikerevića i druga dva - u smislu da neće sa SDA praviti novu vladu. I jednostvano otkud ta sad hrabrost i pristojnost da najedanput mi postanemo toliko važni i da je, zapravo, od nas sve presudno?”

U svoju podršku još nisu sigurni u Demokratskom narodnom savezu, rekao nam je predsjednik Poslaničkog kluba Drago Kalabić:

“Pa to znači da želimo određena pitanja da raščistimo: ko izglasava nepovjerenje, ko glasa za novu vladu, ko čini novu vladu, na kom konceptu itd. Znači, te stvari će u naredna dva dana de se pokušaju rašičistiti prije same odluke.”

S obzirom da su nas političari sa ovih prostora naučili da često mijenjaju svoje stavove u posljednjem trenutku, ipak će se trebati sačekati 26. januar da se vidi da li će se izglasati nepovjerenje vladi premijera Bukejlovića. Ukoliko se izglasa nepovjerenje Vladi, RS bi, osam mjeseci prije redovnih izbora, mogla upasti u još jednu političku krizu, jer koliko god u ovom trenutku postoji saglasnost oko smjene Vlade, toliko još nema jasnih stavova kako bi se formirala nova.
XS
SM
MD
LG