Dostupni linkovi

PODGORICA


Crnogorska vlada saopstila je veceras da je 39 osoba poginulo, a 135 povredeno, od cega 75 dece u teskoj zeleznickoj nesreci nedaleko od Podgorice u mestu Biocce na pruzi Bijelo Polje – Podgorica. Potpredsednik Vlade Miroslav Ivanisevic rekao je na konferenciji za novinare posle vanredne sednice Vlade da to nisu konacni podaci.
Nesreca se dogodila oko 16 ccasova kada je elektro-voz skliznuo iz ssina i survao se u provaliju. Pretpostavlja se da je uzrok nesrecce kvar na koccionom sistemu na vozu. Crnogorski premijer Milo Dukanovic izjavio je veceras da su sve nadlezne sluzbe reagovale profesionalno i azurno nakon nesrece nedaleko i da je to verovatno smanjilo broj zrtava.
"Nazalost, velikom broju nije bilo pomoci zbog toga sto se nesreca dogodila na jednom veoma teskom i nepristupacnom terenu\", rekao je Dukanovic novinarima u Kliinicko-bolnickom centru.
"S obzirom na kratkocu vremena i ovakvu tragediju bilo bi krajnje neodgovorno licitirati sa pretpostavkama sta je dovelo do nesrece", istakao je Dukanovic.
On je naveo da je veoma brzo dobio izraze solidarnosti iz okruzenja i objasnio da je ministar odbrane Zoran Stankovic vec u Podgorici, a da ga je kontaktirao srpski kolega Vojislav Kostunica, kao i hrvatski predsednik Stjepan Mesic.
"Izrazili su solidarnost i ponudili pomoc. S obzirom na profesionalan angazman svih nadleznih sluzbi procenio sam da ta pomoc nije neophodna, nase institucije su u stanju da se ponesu sa ovim tragicnim bilansom", rekao je Dukanovic.
Crnogorski premijer je naglasio da ce uz zahvalnost na pomoci, Podgorica zatraziti pomoc ukoliko joj ona bude potrebna.
Direktor Zeleznice Crne Gore Ranko Medenica podno je neopozivu ostavku. Prethodno je i ministar pomorstva i saobracaja Andrija Lompar podneo ostavku kao licni cin zbog teske zeljeznicke nesrece.
Crnogorska Vlada je proglasila trodnevnu zalost.
XS
SM
MD
LG