Dostupni linkovi

logo-print

BEOGRAD


Predsednik Medjunarodne komisije za Balkan, bivsi italijanski premijer Ðulijano Amato ocenio je da je najveci problem Srbije suocavanje sa cinjenicom da “velika Srbija” ne moze da postoji, kao i prihvatanje manjih granica u buducnosti.
“To je najveci teret pregovora o buducem statusu Kosova”, ocenio je Amato u intervjuu TV mrezi jugoistocne Evrope, prenosi B92. On smatra da je trenutno najsmislenije resenje nezavisnost Kosova, isticcucci medjutim da Pristina ne sme jednostrano da proglasi nezavisnost, vecc o tome mora da razgovara sa Srbijom. Resenje koje nudi Srbija „vise od autonomije, manje od nezavisnosti”, Amato opisuje kao nerazumljivo i ambivalentno.
„Mislim da je potrebno izmisliti jos nesto sto bi bilo prihvatljivo za sve. Nesto sto bi stvorilo specijalne odnose Srbije i Kosova i mozda Crne Gore, ukoliko ona postane nezavisna”, kazao je Amato.
On smatra da se primjer zemalja Beneluksa moze primeniti na region uz dodatak nekih elemenata.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG