Dostupni linkovi

Istraga u toku, Karić u inostranstvu


Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga Srbije i nekadašnji pretendent na mesto predsednika Srbije u žiži je dve afere koje su ovoga puta dospele do suda. U Opštinski sud u Novom Sadu stigao je zahtev iz Opštinskog javnog tužilaštva o pokretanju istrage protiv Karića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo davanja mita. Lider Pokreta Snaga Srbije tereti se da je pokušao da podmiti poslanika Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Miku Vlaovića, koji tvrdi da mu je Karić nudio 200.000 evra u zamenu za poslanički mandat, odnosno prelazak iz Demokratske stranke Srbije u Pokreta snaga Srbije.

Karićevi advokati ocenili su da je politika počela da dominira nad pravom, te da je pokretanje istrage rezultat političke volje, a ne pravnih argumenata. Karićev advokat Slobodan Šoškić tvrdi da u navodima za koje tužilaštvo tereti Bogoljuba Karića nema elemenata krivičnog dela i najavljuje da će kao građanin podneti krivičnu prijavu protiv sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova i šefa Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloša Aligrudića, zbog navoda bivšeg poslanika DSS a sada člana Demokratske stranke Dragiše Đokovića da su mu ova dvojica nudila mito da ostane u DSS-u:

"Pa ako tužilac može na bazi istog činjeničnog stanja Bogoljuba Karića da goni, onda nega goni i Miloša Aligrudića, neka goni i Dejana Mihajlova za isto krivično delo pri istom činjeničnom stanju."

Iako je afera takozvane kupovine poslanika počela polako da menja raspored snaga u parlamentu što je veoma uznemirilo vladajuću koaliciju koja ionako ima tesnu većinu, izgleda da ne postoje zakonske sankcije čak i u slučaju da se dokaže da su poslanici menjali stranke zbog primanja mita. Nemanja Nenadić, direktor Transparensi Srbija:

"To je nešto na šta smo mi ukazivali i upozoravali da postoji propust u Krivičnom zakonu gde se sankcionisanje davanja i primanja mita vezuje za to da onaj kome se mito daje ili nudi, zauzvrat treba da obavi neku radnju koju bi morao izvršiti ili ne bi smeo izvršiti. Međutim, ako se mito daje radi prelaska poslanika u drugu stranku, to nije nešto što je zakonom zabranjeno. Čak i ako se dokažu tvrdnje o davanju mita verujem da će gospodin Karić proći nekažnjeno."

Nešto pre pokretanja istrage protiv Karića država je oduzela licencu "Mobtelu" i preuzela ovu kompaniju zbog štetnog ugovora koji je zaključen u vreme dok je Karić bio suvlasnik sa državom ove kompanije. Državna televizija objavila je da je specijalni tim MUP Srbije za privredni kriminal ušao u Mobtel i započeo istragu o poslovanju te kompanije. Istraga je pokrenuta na osnovu krivičnih prijava koju je podneo PTT kao suvlasnik "Mobtela" zbog neovlašćenog potpisivanja ugovora sa kompanijom "Mobikos" čiji je vlasnik kontroverzni kosovski biznismen Ekrem Luka, i zbog toga što je u proteklih 12 godina počinjena ogromna finansijska šteta Srbiji od najmanje 700 miliona evra.

Interesantno je da je država sve ove mere preduzela baš u jeku afere o kupovini poslanika, zašta Vlada sumnjiči upravo Bogoljuba Karića, iako od osnivanja "Mobtela" PTT, odnosno državi, nije isplaćivao svoj udeo i ugovor sa kosovskim "Mobikosom" poznat je od ranije. Zašto država ipak nije reagovala ranije, za ministra finansija Mlađana Dinkića je pitanje za one koji su radili ranije:

"Činjenica je da je ova vlada krenula u ozbiljno raščišćavanje ove izuzetno složene pravne a posebno finansijske situacije. Ja kao ministar finansija mogu samo da kažem da je država debelo oštećen i pitanje je da li je 700 miliona evra konačna cifra. Znači to je moj posao kao ministra finansija, ali ovo vaše pitanje je pravo pitanje koje je namenjeno ministru policije i ministru pravde."

A dok obe afere stižu u sudove, glavni akter Bogoljub Karić, koji tvrdi da će pre ili kasnije postati premijer Srbije, se kao i u ranijim sličnim slučajevima nalazi van zemlje. Sam Karić je ranije to objašnjavao time da mu je život ugrožen, i tvrdio da sve što državni organi preduzimaju protiv njega je zbog dobrog rejtinga njega i njegove partije. Karićev advokat Slobodan Šoškić očekuje da će se Bogoljub Karić odazvati pozivu suda, ali kaže da ne zna gde se sada nalazi.

"Moja sugestija i moj savet je da se odazove."
XS
SM
MD
LG