Dostupni linkovi

Potvrđeno širenje u Turskoj


Početkom ove sedmice, tursko Ministarstvo zdravlja objavilo je kako pet osoba, uključujući i Mehmeta, koje su liječene u bolnici, nisu pozitivi na virus H5N1. Prvi demanti stigao je od ministra zdravstva Redžepa Akdagakoji, koji je izjavio da su dvije osobe ipak bile zaražene pomenutim virusom. Ministar zdravlja Rečep Akdag kazao je kako su pacijenti tretirani lijekom Tamiflu, jedinu zasada poznatu terapiju u ovim slučajevima. Dodao je, takođe, da su uzorci poslani na dodatne testove u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Veliku Britaniju:

"Otkrili smo dva pozitivna slučaja gripa, oba iz iste obitelji, te nekoliko jako sumnjivih. Ukupno imamo šest osoba za koje sumnjamo da su pozitivni."

U bolnicu u gradu Van, nedaleko od granice s Iranom, 1. je januara primljeno petero djece i jedna žena sa simptomima gripe. Svi su testirani na virus, a jedan dječak je preminuo u bolnici od, kako je ranije rečeno, posljedica zapaljenja pluća. Svi pacijenti su iz oblasti uz jermensku granicu. Lokalne vlasti su u gradu Van u međuvremenu zabranile kretanje peradi.

Vjeruje se da je dječak prva ljudska žrtva ptičije gripe izvan istočne Azije, gdje je u protekle dvije godine umrlo oko 70 ljudi. Devet osoba, uglavnom članova porodice preminulih tinejdžera, hospitalizirano je sa simptomima sličnima onima ptičijoj gripi, saopćeno je iz turskog Ministarstva zdravstva. Još je pet osoba, sa simptomima sličnima onima koji nastaju prilikom obične gripe, hospitalizirano u gradu Erzurumu, a svih 14 pacijenata žive na području Doga Bejazita, poljoprivrednog grada na istoku Turske.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdio je da su djeca najvjerovatnije umrla od smrtonosnog virusa, poznatog kao H5N1. Ptičija gripa je uglavnom životinjska bolest, te nema indikacija da se prenosi s čovjeka na čovjeka. Turski su zvaničnici pozvali stanovništvo na pribranost, objašnjavajući da je zemlja snabdjevena s dovoljnom količinom vakcina.

Ptičiji grip je dosada utvrđen u Rumuniji, Hrvatskoj, Rusiji, Ukrajini i na Krimu. Colin Blakemore iz britanskog istraživačkog centra kaže da istočna Evropa i centralna Azija moraju biti na oprezu kada je pričiji grip u pitanju s obzirom da preko tih područja idu putevi ptica selica:

"To, naravno, ne znači istovremeno da može doći do pandemije i prenošenja virusa na čovjeka, ali svakako bi u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji trebalo biti oprezniji nego u drugim dijelovima svijeta."

Prema stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije, kod zaraze ptičijom gripom smrtnost iznosi 58 posto. Pandemija koja je vladala 1918. godine, kada je virus mutirao u formu koja je bila prenosiva s čovjeka na čovjeka, usmrtila je 50 miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG