Dostupni linkovi

BRISEL


Evropska komisija pozvala je Kijev i Moskvu da spor oko isporuka prirodnog gasa resse pregovorima. Ruski premijer Mikhail Fradkov zatrazio je od Europske unije (EU) da izvrsi pritisak na Ukrajinu, sto je Brisel odbacio.
Ukrajina i Moldavija su trazzile od Evropske unije (EU) da im pomogne u pregovorima sa Rusijom u sporu oko gasa, izjavio je komesar EU za energetiku Andris Pibalgs (Piebalgs). "Mislim da je EU definitivno zaniteresovana da olakssa pregovaraccki proces. Ali nam je definitivno...potrebno i uccessche Rusije", rekao je on.
Pibalgs je rekao da su razgovori predstavnika Ukrajine i Rusije pocceli u Moskvi.
Americki Stejt department ponovo je izrazio zabrinutost zbog odluke Rusije da prekine snabdevanje Ukrajine gasom, isticcucci da to namecce pitanje upotrebe energije da bi se izvrssio polilticcki pritisak. Portparol Stejt Departmenta Skot Mekkormak:
"Verujemo da su trzzissni mehanizmi podesni kada je rec o podredjivanju cene gasa, medjutim ruska strana je to uccinila prenaglo podizzucci cene previse i jednostrano ssto je izazvalo zabrinutost ne samo u SAD nego i u Evropi," izjavio je Mekkormak.
XS
SM
MD
LG