Dostupni linkovi

Objavljen program Vučićeve posete Hrvatskoj


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u ponedeljak, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje će se sastati s hrvatskim državnim vrhom, prisustvovati srpsko-hrvatskom privrednom forumu, ali i obići opštinu Gvozd, saopšteno je danas u Zagrebu.

Zvanična poseta predsednika Srbije počeće u ponedeljak svečanim dočekom u kabinetu predsednice Hrvatske, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.

Kako je saopšteno iz kabineta hrvatske predsednice, prvog dana posete dvoje državnika obratiće se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komotori u Zagrebu i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gde će se susresti s mladima.

Istog dana Vučić će se sresti i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Predsednik Srbije će u utorak posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Vučić na poziv predsednice Hrvatske dolazi u Zagreb u jeku političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane.

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocenili da nije pravi trenutak za njegov dolazak, posebno zbog sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera.

Ulje na vatru dolili su i poslednji istupi ministra odbrane Aleksandra Vulina o "ustašama koje će Vučića dočekati na trgovima". Ranije je najavljen protest pojedinih udruženja ratnih veterana i udovica.

Deo hrvatskih političara, poput potpredsednika Vlade i ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića, smatra da bi Vučić pre dolaska u zvaničnu posetu trebalo da se izvini zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava iz ratnih '90-tih.

U hrvatskoj javnosti se najčešće pominje Vučićeva izjava iz Gline 1995. On je tada kao funkcioner Srpske radikalne stranke održao vatreni govor u kojem je poručio da Srbe odatle niko nikada neće moći da otera i da više nikad "ustaška vlast neće moći da dodje".

Uz kritiku tadašnje hrvatske vlasti koju naziva ustaškom, Vučić je tada rekao i da "Banija nikad više neće biti hrvatska".

XS
SM
MD
LG