Dostupni linkovi

Procesi na Sudu za ratne zločine na Kosovu nakon maja


Ekaterina Trendafilova, predsjednica Specijalnog suda za ratne zločine
Ekaterina Trendafilova, predsjednica Specijalnog suda za ratne zločine

Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine (Specijalizovanih veća Kosova) sudija Ekaterina Trendafilova, očekuje da će do kraja maja 2017. biti usvojene neophodne izmene Pravilnika o postupku i dokazima, što otvara put za početak sudskih procesa u tom sudu.

Specijalizovano veće Ustavnog suda, 26. aprila je ustanovilo da devet od 208 pravila ovog Pravilnika nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

Trendafilova je na prvoj konferenciji za štampu od stupanja na dužnost januara ove godine, kazala da je već pokrenula postupak sazivanja nove plenarne sednice sudija. Nakon što se usvoje neophodne izmene, odredbe će ponovo preispitati Specijalizovano veće Ustavnog suda, u roku do 30 dana.

Sedam dana posle donošenja odluke o usklađenosti sa Ustavom, Pravilnik o postupku i dokazima stupa na snagu. Od tog trenutka nadalje Specijalizovana veća će moći da primaju podneske i vode krivični postupak.

“Počastvovana sam time što mi je povereno rukovođenje zadatkom da se obezbedi efikasno, ekspeditivno i ekonomično obavljenje sudskih postupaka od strane Specijalizovanih veća, koje će funkcionisati nezavisno, štiteći sigurnost i bezbednost svedoka, kao i osnovna prava optuženih lica”, kazala je ona.

Također je dodala da ispitivanje Pravilnika od strane Specijalizovanog veća Ustavnog suda i njegovi zaključci ni u kom smislu ne umanjuju kvalitet rada koji je obavljen na plenarnoj sednici.

„Nije neuobičajeno da se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju. Ovo je još jedan dokaz i garancija profesionalizma, nezavisnosti i objektivnosti sa kojima će se voditi postupci pred Specijalizovanim većima Kosova.“

Pravilnik o postupku i dokazima ključni je dokument za rad suda.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sedištem u Hagu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

XS
SM
MD
LG