Dostupni linkovi

Merkel podržala ministricu odbrane u istrazi eskremno desnog slučaja u vojsci


Angela Merkel u Berlinu 3. maja 2017
Angela Merkel u Berlinu 3. maja 2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel u potpunosti podržava ministricu odbrane Ursulu Gertrud von der Leyen u njenim naporima da razjasni sve okolnosti u slučaju uhapšenog službenika za kog se sumnja da je planirao napad motivisan rasizmom, rekao je portparol kabineta njemačkog kancelarka Steffen Seibert.

Ministrica koja je kritikovana zbog "slabosti u vođenju armije" tokom vikenda obećala je da će detaljno istražiti slučaj ovog buđenja eksremno denog sentimenta u njemačkoj vojsci, čak i ukoliko za to bude potrebno više vremena odnosno mjeseci.

Kako je rekao portparol njemačke Vlade, von der Leyenova ima punu podršku Merkel, kao i kompletne njemačke Vlade u rasvjetljavanju svih aspekata slučaja Franca A., kada je u pitanju njemačka vojska.

Njemačka policija je prošle sedmice uhapsila vojnika, kojeg je tužilac identifikovao kao Franco A., koji se u januaru prošle godine lažno prijavio kao jedan od migranata iz Sirije.

Manji kaolicioni partner kancelarke, Socijaldemokrate su zaustavile prvobitni poziv za podnošenje ostavke, što bi nanijelo veliku štetu Merkel pet mjeseci uoči izbora.

Njemački list "Tagesspiegel" navodi da je Franco A. imao pet potencijalnih meta, uključujući jednog bivšeg predsjednika i ministra pravde njemačke.

Die Welt je danas izvijestio i da su među metama ovog kako se sumnja ekstremnog desničara na listi bili i predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice u zemlji.

Njemačka je vrlo osjetljiva na svoju nacističku prošlost i bilo kakve naznake ekstremno desnog ekstremizma u oružanim snagama detaljno će ispitati.

XS
SM
MD
LG