Dostupni linkovi

Tillerson: Skoro da nema povjerenja između SAD I Rusije


Rex Tillerson u obraćanju zaposlenicima State Departmeta 3. maja 2017.
Rex Tillerson u obraćanju zaposlenicima State Departmeta 3. maja 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je u srijedu da između SAD i Rusije "gotovo da ne postoji nikakvo povjerenje", pomenuvši sporazume o kontroli naoružanja i Ukrajini kao oblastima gdje Moskva"nije naročito od pomoći danas".

Tillerson je u govoru osoblju State Departmenta, koje se suočava sa mogućnošću dubokih rezova, rekao da vlada predsjednika Donalda Trumpa radi na ponovnoj izgradnji povjerenja s Rusijom tako što pokreće jedno po jedno pitanje i da je Sirija prva.

"Iamo više pokušaja na kojima radimo sa namjerom prije svega da stabilizujemo naše odnose" rekao je Tillerson i dodao: " Vršilac dužnosti zamjenika američkog državnog sekretara Thomas Shannon predvodi radnu grupu koja pokušava naći način za rješavanje nekih od pitanja koja upravo iritiraju naše odnose, i koja nam otežavaju čak i da imamo civilizovan ton."

Šef američke diplomatije rekao je poslije Trumpovog telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da njihove dvije zemlje rade na održivom primirju u Siriji, ali da ne zna da li će u tome uspjeti.

Rekao je i da sljedeće sedmice planira da se sastane s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim tokom samita u na Aljasci, o Sjevernom polu 10 i 11. maja.

Tillerson je takođe rekao da Trumpov pristup "Prvo Amerika" podrazumijeva ponovo uspostavljanje ravnoteže između SAD i njihovih saveznika.

On je dodao da nacionalna sigurnost SAD ne smije da zavisi samo od drugih zemalja koje dijele američke vrijednosti, ali da to ne znači da se SAD ne zalažu za poštovanje ljudskih prava.

Kako je rekao u zadnjih 20 godina "SAD su nekako izgubile iz vida kao se to radi".

Govoreći o Meksiku i Kanadi, Tillerson je rekao da su te dvije zemlje "spremne da se u dobroj vjeri angažuju" na unapređenju trgovinskih odnosa sa SAD.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da u potpusnosti primijeni postojeće sankcije Ujedinjenih nacija prema Sjevernoj Koreji kao odgovor na njihov nastavak nuklearnih aktivnosti.

Tillerson je ustvrdio da sankcije prema Pjongjangu "nikada niko nije u potpunosti primijenio".

XS
SM
MD
LG