Dostupni linkovi

'Protiv diktature': Podrška 'Danasu' i nezavisnim medijima


Beograd: Protest podrške nezavisnim medijima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Beograd: Protest podrške nezavisnim medijima

Podrška dnevnom listu “Danas” i nezavisnim medijima bio je lajtmotiv poslednjeg protesta pod nazivom “Protiv diktature” nekoliko desetina građana koji se nakon šetnje centralnim gradskim ulicama završio ispred sedišta te dnevne novine.

Šetnji je prethodilo, trideseto okupljanje ispred zgrade Skupštine Srbije od aprilskih predsedničkih izbora, gde je nakratko blokirana saobraćajnica.

“Ovde smo da bismo pozdravili jedini pravi slobodni medij u Srbiji, a to je dnevni list Danas”, poručio je nakon protestne šetnje okupljenima ispred redakcije lista pisac Marko Vidojković, na šta su građani uzvratili povicima podrške listu.

Osvrćući se na evidentno sve manji broj ljudi na protestima “Protiv diktature”, Vidojković se prisetio 1999. godine i okupljanja tadašnjeg Saveza za promene protiv režima Slobodana Miloševića, koga takođe nije odlikovala masovnost.

“Takozvani ‘čuvari vatre’ vi ste oni koji činite da ovaj grad, bez obzira na to koliko vas bilo, da ovaj grad živi jedan protest već mesec dana. Vi ste znak da je ovaj protest, posle ’96. – ’97. i tog Saveza za promene i 1999. Najduži protest protiv jedne vlasti u ovoj zemlji! Bilo nas je puno i biće nas još više i to će trajati. Ali vi u ovoj intimnoj atmosferi mogu da kažem da ste heroji ovog protesta zato što ste, bez obzira na to koliko vas je, izdržali do sada. A čini mi se da ćete izdržati i ubuduće”, rekao je Vidojković.

Božidar Andrejić, urednik u listu “Danas”, poručio je da će zaposleni nastojati da nastave sa izdavanjem, kako se izrazio, normalnog lista.

“Zahvaljujem se množini koja je još pre dvadesetak dana smislila da nas podrži. Nama to mnogo znači i nastavićemo da budemo normalan list”, rekao je Andrejić.

U protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama bila je i književnica Hana Dalipi. Nije joj manjkalo motivacije da pešači više od pola časa.

“Danas me nikada nije razočarao. To je jedina naša veza sa onim što je najcivilizovanije, najobjektivnije, koliko je čoveko moguće pružiti danas i ovde”, kaže Dalipi.

Nenad Milošević, koji za sebe kaže da je slobodni umetnik, navodi da mu najviše smeta urušeni koncept pravde i vladavine prava. To su i razlozi zbog kojih protestuje. Tračak nade daje mu nedavna odluka Apelacionog suda kojom je preinačio presudu u korist ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović protiv nedeljnika NIN-a zbog teksta pod nazivom"Glavni fantom iz Savamale".

“Pa da to da podstrek ostalima da se uključe… Da počnu da rade pošteno i po zakonu svoj posao. Zavisi ko odluči, je li. A zna se ko ovde odlučuje”, smatra Milošević.

Inače, list “Danas” koji važi za glasilo blisko građanskom miljeu jedan je od retkih, ako ne i jedini koji uoči početka izborne tišine povodom aprilskih predsedničkih izbora na naslovnoj strani nije objavio oglas Aleksandra Vučića jednog od kandidata. Učinila su to međutim sva preostala javna glasila.

Dnevni listovi dan uoči početka izborne tišine
Dnevni listovi dan uoči početka izborne tišine


Redakcija "Danasa", koji u ovoj godini obeležava dvadesetogodišnjicu izlaženja, je u tekstu 8. aprila potvrdila glasine da se nalazi u finansijskim problemima “bez ikakvih ekonomsko-poslovnih razloga".

"Naš glavni oslonac uvek su bili čitaoci, odnosno onaj deo javnosti kojem je stalo do istinitog i objektivnog informisanja", navedeno je u tom tekstu.

Deo javnosti i čitalaca "Danasa" reagovao je kampanjom - organizovanom kupovinom tog lista na kioscima.

Nezadovoljni građani od 3. aprila protestuju u gradovima širom Srbije. Do uskršnjih praznika okupljanja su bila masovna dok je poslednjih dana prisutan upadljivo manji broj građana.

Na protestima se zahtevaju smenjivanje "političke elite" na čelu sa premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, sloboda medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

XS
SM
MD
LG