Dostupni linkovi

Završene Američko-korejske vojne vežbe, pomorske se nastavljaju


Potpredsednik SAD Majk Pens na vojnim vežbama sa Južnom Korejom (ilustracija)
Potpredsednik SAD Majk Pens na vojnim vežbama sa Južnom Korejom (ilustracija)

Južna Koreja i SAD u nedelju su završile zajedničke godišnje vojne manevre, ali nastavljaju pomorske vežbe u Japanskom moru, što izaziva bes Pjongjanga.

Situacija je na Korejskom poluostrvu vrlo je napeta zbog nagoveštaja da bi Severna Koreja mogla da izvede šestu nuklearnu probu, i zbog upozorenja administracije američkog predsednika Donalda Trampa da ne isključuje pribegavanje sili da bi se "sredio" problem.

Kako je saopštilo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, u vojnim vežbama učestvovalo je 20.000 južnokorejskih i 10.000 američkih vojnika.

Druga zajedička vežba završena je prošlog meseca.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da se pomorske vežbe sa SAD u Japanskom moru nastavljaju.

U tim vežbama učestvuje američka vazdušna i pomorska grupacija koja prati američki nosač aviona „Karl Vinson“. Cilj tih vežbi je da se isproba kapacitet presretanja severnokorejsih raketa, a trebalo bi da traju nekoliko dana.

Severna Koreja je preko zvaničnih medija zapretila u nedelju da će napasti nosač aviona „Karl Vinson“. Jedan internet sajt koji podržava severnokorejska vlada je upozorio na mogući udar na američku podmornicu na nuklearni pogon rasporedjenu u toj zoni.

Zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe vođene su prema zamišljenom scenariju sukoba sa Severnom Korejom. Seul i Vašington ističu da su vežbe isključivo defanzivne prirode.

Pjongjang ih predstavlja kao probu za buduću invaziju Severne Koreje, a zbog tih manevara svake godine podižu se tenzije. Takođe, obično kada se završe vežbe ulazi se u mirniju fazu na Korejskom poluostrvu, ali je pitanje da li će tako biti i ove godine.

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je u četvrtak na mogući "veliki sukob" s Pjongjangom koji nije zakočio razvoj zabranjenih balističkih programa.

Severna Koreja je pored toga u subotu ispalila balističku raketu, što se završilo neuspehom, kao odgovor na poziv SAD u Ujedinjenim nacijama da treba pojačati međunaodne sankcije protiv Pjongjanga da bi se suprotstavilo "nuklearnoj pretnji".

XS
SM
MD
LG