Dostupni linkovi

Lideri EU usvojili jednoglasno smernice za pregovore o Bregzitu


Oko tri miliona građana iz 27 zemalja EU živi u Velikoj Britaniji, dok oko dva miliona Britanaca živi u zemljama EU
Oko tri miliona građana iz 27 zemalja EU živi u Velikoj Britaniji, dok oko dva miliona Britanaca živi u zemljama EU

Lideri Evropske unije usvojili su danas smernice za pregovore s Velikom Britanijom o njenom izlasku iz Unije, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prenosi Beta.

Kratak samit lidera 27 zemalja održan je u Briselu bez britanske premijerke Tereze Mej, mesec dana pošto je ona pokrenula proces izaska Velike Britanije iz EU. Očekuje se da pregovori dve strane, koji bi trebalo da traju dve godine, počnu posle parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. juna.

"Smernice su usvojene jednoglasno. Dodeljen je snažan i jasan politički mandat za pregovore o Bregzitu", rekao je Tusk.

Lideri EU obećali su se da će se držati zajedno i biti uz pregovarački tim i upozorili da će se "čvrsto" odnositi prema svakom zahtevu britanske premijerke.

Tusk je insistirao da o budućem odnosu ne može biti razgovora pre nego što se dogovore neka ključna pitanja, poput onog koliko Velika Britanija duguje Uniji.

Odnosi Velike Britanije i Irske posle Bregzita pojavili su se kao ključno pitanje koje treba rešiti u pregovorima, kao i pitanje granice između Irske i Severne Irske.

Takođe, oko tri miliona građana iz 27 zemalja EU živi u Velikoj Britaniji, dok oko dva miliona Britanaca živi u zemljama EU i svi oni se suočavaju s neizvesnošću po pitanju zaposlenosti.

"Obema stranama potrebne su čvrste garancije za sve građane i njihove porodice na koje će uticati Bregzit. To mora da bude osnovni prioritet", rekao je Tusk.

Dok je prethodnih godina EU bila oštro podeljena po pitanju ekonomske i migrantske krize, ovaj put članice EU su ujedinjene.

"Naše jedinstvo je u interesu i Velike Britanije. Osećam snažnu podršku svih institucija EU, Evropskog parlamenta, kao i svih 27 zemalja članica. Znam da je ovo nešto jedinstveno i siguran sam da se neće promeniti", rekao je Tusk.

Švedski premijer Stefan Leven rekao je da je cilj današnjeg skupa da se ostvari "jasan izlazak za Veliku Britaniju i dobro odnosi u budućnosti".

XS
SM
MD
LG