Dostupni linkovi

Agramunt smijenjen sa čelne funkcije PACE-a zbog susreta sa Asadom


Pedro Agramunt, smijenjeni predsjednik PACE-a
Pedro Agramunt, smijenjeni predsjednik PACE-a

Predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE), ukinute su sve ovlasti nakon što se pridružio poslanicima ruske Dume na putu u Siriju i susretu sa predsjednikom Bašarom al-Asadom, javlja dopisnik RSE iz Brisela, Rikard Jozwiak.

Biro PACE-a je u petak saopštio da predsjednik te instutucije "više nema nikakve ovlasti da odlazi u bilo kakve zvanične posjete, prisustvuje sastancima ili daje javne izjave u ime Parlamentarne skupštine u kapacitetu predsjednika".

Agramunt koji kaže da je u Siriju išao kao španski senator, prvo je otputovao u Moskvu, gdje je sa ruskim avionom odletio za Damask.

Agramunt je od strane mnogih smatran proruski orjenitisanim i radio je na vraćanju ruske delagacije u Savjet Evrope, nakon što joj je 2014. ukinuto pravo glasa zbog akcija u Ukrajini i aneksije Krima.

Rusija od tada bojkotuje sastanke PACE-a i nema registrovanu delagaciju u sadašnjem sazivu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Potpredsjednik PACE-a, sir Roger Gale je rekao:

"Biro je osjećao neophodnost da predzme korake, da pozove na glasanje o nepovjerenju i oduzme mu ovlasti zato što predsjednik ne može biti prisiljen na ostavku."

Kako je naveo Gale "predsjednik je izabrao da ne prisustvuje glasanju u birou danas i nije nam poslao pismo ostavke".

On je dodao da su standardi i principi Parlamentarne skupštine važniji od bilo kojeg individualnog člana, i da se integritet skupštine mora održati".

Ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko, je izjavio da je "bilo užasno vidjeti predsjednika PACE-a danas na fotografijama sa nekim ko je upotrebljavo gas na sopstvenom narodu". Opaska se odnosila na hemijski napad na civile u Idlibu 3. aprila, za koji se optužuju snage Bašara al-Asada.

Pedro Agramunt je postao predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope čije je sjedište u Strazburu u januaru prošle godine.

PACE čini 300 članova iz nacionalnih parlamenata cijele Evrope. Sastaju se u Strazburu gdje razmatraju pitanja ljudskih prava, vladavine zakona i antikorupcijske mjere.


XS
SM
MD
LG