Dostupni linkovi

Parlament FBiH nije uvrstio na dnevni red rezoluciju o borcima


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Poslanici Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici neće razmatrati rezoluciju o borcima, što je zahtjev demobilisanih boraca, koji su blokirali granični prelaz Bijača. Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red sjednice glasalo je 30 poslanika, njih 38 bilo je uzdržano, dok je sedam bilo protiv.

Klubovi poslanika SDA i HDZ BiH protiv su uvrštavanja rezolucije u dnevni red današnje sjednice, javio je TV1, prenose federalni mediji.

Potpredsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović rekao je da se o ovoj rezoluciji prvenstveno moraju izjasniti nadležna ministarstva i nadležne institucije. "Budući da se nisu stekli ti uslovi, SDA neće podržati uvrštavanje rezolucije o borcima na dnevni red današnje sjednice", istakao je Osmanović.

Protiv ovog zahtjeva je i Klub poslanika HDZ-a BiH, jer, kako su pojasnili, ovo pitanje nije razmatrala ni ova stranka niti HNS.

Poslanici HDZ-a 1990, SDP-a BiH i BPS-a zatražili su da se u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma FBiH uvrsti rezolucija o borcima, što je zahtjev udruženja demobilisanih boraca, koji su danas blokirali granični prelaz Bijača. Podršku su dobili i od DF-a, čiji je poslanik Jasmin Kadić rekao novinarima da će i on zatražiti uvrštavanje rezolucije o borcima u dnevni red.

On je istakao da je od interresorne radne grupe zatražio rezultate rada na boračkoj rezoluciji, ali da ona nikada nije dostavljena parlamentarcima. "Rezolucija je razrađena u okviru interesorne grupe, ali ne znam hoće li dobiti podršku u Parlamentu", dodao je Kadrić.

XS
SM
MD
LG