Dostupni linkovi

Izraelci dvominutnim ćutanjem odali poštu žrtvama Holokausta


Dvominutno ćutanje na ulicama Jerusalima
Dvominutno ćutanje na ulicama Jerusalima

Prodoran zvuk sirene označio je danas širom Izraela, tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su nacisti i njihovi saradnici ubili u Holokaustu u Drugom svetskom ratu, prenosi Beta.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, koji se danas obeležava u Izraelu, jedan je od najtužnijih u kalendaru te zemlje.

Na zvuk sirene vozila su zaustavljena na ulicama i autoputevima. Vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, a pešaci su zastali u hodu, učenici su stali kraj klupa, pognuvši glave, sećajući se onih koji su stradali. To je ritual koji se ponavlja svake godine, navodi Asošiejted pres (AP).

Ceremonije se održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu - Knesetu biće čitana imena ubijenih. Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u Holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu.

Dan sećanja na Holokaust odavno je postao tradicija i možda je jedan od najpotresnijih događaja u Izraelu. Prvi takav dan obeležen je još 2. decembra 1942. godine, kada su priče očevidaca o nacističkim koncentracionim logorima počele da se šire Evropom.

Iako je ostatak sveta odbio da poveruje u ta dešavanja, jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom na taj dan nije radilo već je postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.

Danas u Izraelu Dan Holokausta jeste radni dan, ali na zvuk jutarnje sirene čitava nacija stoji u tišini u znak sećanja na šest miliona ubijenih. Ceo dan zemlja posvećuje ponovnom prepričavanju užasne priče.

XS
SM
MD
LG