Dostupni linkovi

Xi pozvao Trumpa na uzdržanost po pitanju Sjeverne Koreje


Sjeverna Koreja ispaljuje rakete
Sjeverna Koreja ispaljuje rakete

Kineski predsednik Xi Jinping (Si Đinping) u telefonskom razgovoru s predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom (Tramp) pozvao je na uzdržanost u rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, javila je danas državna televizija CCTV.

Xi je rekao Trumpu da se Kina snažno protivi sjevernokorejskom nuklearnom programu, kojim se krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ali da se nada da će "sve strane biti uzdržane" i da će "izbjeći pogoršanje situacije" na Korejskom poluotoku.

Trumpova administracija je ranije upozorila da su na stolu sve opcije, uključujući vojni napad, kako bi se Sjeverna Koreja spriječila u pravljenju raketa s nuklearnim glavama kojima može pogoditi američku teritoriju.

Xi i Trump su imali telefonski razgovor jutros po kineskom vremenu, u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluotoku i nagovještaja da bi Pjongjang ove sedmice mogao izvesti šestu nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja često značajne državne datume obilježava demonstriranjem vojne sile, a južnokorejski dužnosnici smatraju da bi Pjongjang mogao izvesti nuklearnu ili raketnu probu povodom godišnjice osnivanja vojske u utorak.

Trump je pozivao Xija da izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju, kojoj je Kina veliki saveznik.

Američki predsjednik je danas razgovarao i s japanskim premijerom Shinzom Abeom (Šinzo), a dvojica lidera su se usuglasili da pozovu Sjevernu Koreju da se uzdrže od provokativnog djelovanja.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG