Dostupni linkovi

Lokalnim medijima u Srbiji nikad gore


Lošoj situaciji lokalnih medija doprinosi i često finansiranje medija sa nacionalnom frekvencijom iz lokalnog budžeta
Lošoj situaciji lokalnih medija doprinosi i često finansiranje medija sa nacionalnom frekvencijom iz lokalnog budžeta

Položaj lokalnih medija u Srbiji nikada nije bio teži, mnogi su na ivici opstanka pa novinari u borbi za egzistenciju napuštaju ovu profesiju, zaključci su tribine „Položaj lokalnih medija – pritisci na medije i projektno finansiranje medijskih sadržaja u lokalnim samoupravama“ održane u Prijepolju.

Reč je o skupu u okviru projekta „Кoliko smo blizu ili daleko od Evropske unije“, koji podržava Beogradska otvorena škola.

Procenat koji se izdvaja za finansiranje medija iz lokalnih budžeta u većini lokalnih samouprava jedva da prelazi jedan odsto, iako je preporuka medijske koalicije dva procenta od ukupnog budžeta.

Ove preporuke lokalni moćnici najčešće vešto izbegavaju pa najviše novca na kraju ipak dobijaju mediji koji su im naklonjeni, mišljenja je sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković.

„Nažalost taj sistem je početkom ove godine izvrgnut u svoju krajnost, finansiraju se, doduše odlukom nekakvih stručnih komisija podobni mediji, mediji bliski vlastima, vladajućoj većini, vladajućoj stranci pre svega, a na uštrb medija koji iole pristojno ili dobro rade“, navodi Raković.

Lošoj situaciji lokalnih medija doprinosi i često finansiranje medija sa nacionalnom frekvencijom iz lokalnog budžeta, ističe predstavnik Saveta za štampu Stojan Marković, dok Mileva Mališić direktorica televizije Forum iz Prijepolja, prve televizije civilnog sektora na Balkanu, ističe da se politički i ekonomski uticaj nad medijima nastavlja neformalnim pritiskom.

„Udeo sredstva koji smo imali od lokalne samouprave, odnosno od javnih preduzeća se drastično smanjio. Čak za 80 odsto. Istek Ugovora o zakupu prostora u Domu kulture , gde je već osam godina TV Forum, i zahtev za hitno iseljenje i ako smo redovno izmirivali sve obaveze po osnovu zakupa, je samo još jedan vid pritiska na medije“, navodi Mališić.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU za 2016.godinu se navodi da je Srbija postigla određeni nivo pripreme u oblasti slobode izražavanja, ali i konstatuje da u 2016. godini nije napravljen nikakav napredak u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG