Dostupni linkovi

Argentina se nada promjeni stava EU o Falklandskim otocima


Falklandska ostrva
Falklandska ostrva

Evropska unija bi mogla revidirati svoje stavove u vezi sa Falklandskim otocima nakon što Velika Britanija napusti članstvo, izjavila je ministrica vanjskih poslova Argentine Susana Malcorra, prenonosi Euractiv.

Argentina se poziva na suverenitet nad otocima u južnom Atlantiku, kojima trenutno upravlja Velika Britanija.

"Istina je da je Evropska unija ugovorima veoma čvrsto vezana sa Ujedinjenim kraljevstvom, ali kada se provede Brexit, Unija bi mogla ponovo razmotriti svoja stajališta i ona se mogu promijeniti", rekla je Malcorra tokom posjete Briselu. No, istakla je da je još uvijek rano praviti zaključke te da će oni pratiti situaciju.

Prema Lisabonskom ugovoru o Evropskoj uniji Falklandski otoci su britanska teritorija na koju se primjenjuju neka od pravila EU. Sukob oko ovih ostrva je počeo kada su Argentinske trupe izvršile invaziju, a tadašnja britanska premijerka Margaret Thathcer odgovorila slanjem britanske mornarice.

Bilans sukoba je 649 poginulih argentinskih vojnika, 255 britanskih i tri lokalna stanovnika. Ali, ovo pitanje je još uvijek aktivno na obje strane. Jedan bivši političar je početkom mjeseca uporedio slučaj sa sporom oko Gibraltara sa Španijom.

Kada su u pitanju Falklandski otoci, istraživanje iz 2013. je pokazalo da skoro svi stanovnici podržavaju ostanak britanske uprave.

XS
SM
MD
LG