Dostupni linkovi

Parlament BiH: Povećanje akciza ne ide po hitnoj proceduri


Zastupnički dom Parlamenta BiH odbio je danas na sjednici u Sarajevu izjašnjavanje o setu zakona kojim se planiraju povećati akcize po hitnoj proceduri.

Zastupnici su se na kraju izjasnili za skraćenu proceduru kojom je predviđeno razmatranje seta zakona u nadležnim komisijama, uz mogućnost predlaganja amandmana, ali u skraćenim rokovima.

Ovim setom zakona predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za sedam centi. Povećanje prihoda od akciza bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta.

Zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović predložio je set zaključaka kojim bi se, kako je kazao, ublažio udar na građane.

"U nekoliko zaključaka morali bi biti neka garancija da bh. građani neće trpiti veliku štetu kada je u pitanju novi namet na naftu i naftnih derivate. Mi smo u nekoliko pokušaja u Parlamentu pokušali obezbijediti plavi dizel, ali to nismo uspjeli do danas. U entitetima je različito definisano, u RS mnogo bolje nego u Federaciji BiH", kazao je Mehmedović.

Plavi dizel, odnosno europski standard označavanja goriva za posebne namjene koje je oslobođeno akciza, a koje bi se osiguralo poljoprivrednicima, bi smjeli koristiti korisnici za pogon poljoprivrednih mašina za rad poljoprivrednih gazdinstava. Ovaj set zakona ne tretira ovo pitanje.

Zastupnik Kluba Demokratske fronte Damir Bećirović kazao je kako nema nikakave potrebe za hitnošću pomenutih zakona.

"Pare iz akciza će se kao i do sada trošiti za krpljenje budžetskih rupa, za uzimanje iz entitetskih preduzeća za cestogradnju i izgradnju puteva za vikendice dužnosnika i slične stvari. Nema te šanse da do kraja ovog mandata izgradite ni metar autoputa", kazao je Bećirović.

Isti set zakona

Nezavisni zastupnik Senad Šepić optužio je Vijeće ministara BiH da je ponovno predložio isti set zakona, iako su se zastupnici na prošloj sjednici izjasnili negativno o hitnoj proceduri.

"U ovoj zemlji se mora desiti drugačija i poštenija politika i političari koji će voditi politiku da rastu penzije i plate, a ne nameti i akcize", istakao je Bećirović.

Predjednik Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ponovio je svoj stav sa prošle sjednice kako ovi zakoni trebaju ići u redovitu proceduru.

"Apelujem na poslanike da kroz amandmansku fazu dođemo do rješenja jer se radi o ozbiljnim zakonima", kazao je Bosić.

Bilo je prijedloga da se sredstva za gradnju autoputeva pokušaju iznaći iz drugih izbora, o čemu je zastupnik Kluba SDA Salko Sokolović kazao:

"Akciza nije jedino sredstvo da se preko leđa građana grade novi putevi. Hajde da razmišljamo o koncesijama i nekim drugim finacijskim izvorima", istakao je Sokolović.

Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uvjeta nastavka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno da se BiH doznači nova tranša u iznosu od 155 milijuna konvertibilnih maraka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG